Festivaly, akce 2025
Zimní sraz whiskařů na Svachovce - leden 2025
Stejně jako loni a předloni a před a před a ... se konal v lednu Zimní sraz whiskařů na Svachovce. V pátek dopoledne jsme vyrazili z Prahy a oběd dali už na Svachovce. Ještě před zahájením byl otevřený "stánek" s whisky Old Well, kde jste mohli za pár korun ochutnat různá plnění. Využil jsem toho, že tam byla i nedávno vydaná první whisky z golfové edice a ochutnal ji.
Samotné zahájení pak bylo rozdělené na dvě části. První část proběhla v režii Vaška Cvacha, Lukáše Andrlíka a Mirka Motyčky, kteří nás přivítali. Druhá pak proběhla na mole.
Fotky si vypůjčím od Jirky Srba, děkuji.





A stejně jako loni a před a tak dál bylo představeno další plnění whisky Gold Well a Old Cock, tentokrát už Batch 4. To to letí, co.
Gold Well Batch 4 51,5% má poměr 75:25 (Old Well : Gold Cock) - Old Well je tam reprezentována nekouřovou whisky ze sudu po víně Riesling výběr z cibéb druhé plněné z vinařství Sonberg a Gold Cock je tam reprezentovaný klasickou Peated z repasovaných sudů, ovšem s vyšším procentem alkoholu. Old Cock Batch IV 52,5% má poměr 70:30 (Gold Cock : Old Well). Ochutnávka byla tedy v režii Lukáše a Mirka a vedle nových plnění jsme měli možnost ochutnat i další zajímavosti. Mirek si pro nás připravil desetiletý Gold Cock v sudové síle, který dozrával 11 měsíců v sudu po červeném víně a budoucí 30letý Gold Cock. Lukáš tentokrát zalovil v horním skladu a přinesl dvě Old Well z roku 2020, které zrají už dva a půl roku v dobrých sherry sudech (předtím v sudech po bourbonu), jedna nakouřená a druhá nenakouřená.





V pátek večer byla ještě jedna ochutnávka (původně měla být v sobotu v poledne). Lukáš Souček a Zděnek Fousek si pro nás připravili ochutnávku fakt dost exkluzívní. Začínalo se blendem Dowie House ovšem plněním ze sedumdesátých let. Pokračovalo plnění Chorlton Whisky, které je věkem nejstarší od nich - Glentauchers 31letá. Pak přišla na řadu whisky, která spatřila světlo světa dřív než velká část lidí v sále a to Invergordon 50letá Finn Thomson destilovaná v roce 1974. Druhá půlka byla neméně zajímavá: Logmorn 17letá Michiel Wigman - Inspiring Friends a závěr zase patřil Chorlton Whisky: Ben Nevis 23letá a Port Charlotte 15letá. Musím říct, že pro následují nastavil laťku hodně vysoko.
A zbytek večera se povídalo, popíjelo a to oboje ve velkém, někteří až do čtvrté hodiny ranní. Ochutnal jsem tam spoustu dobré whisky, ale v tuto dobu již jen ochutnám a pokecám, ale co to bylo, ani poznámky si nepíšu.




Tím, že původně plánovaná první sobotní ochutnávka byla přesunutá na pátek, mohl jsem dodržet doporučení našich babiček pro zdraví životní styl: jez do polosyta, pij do opita, spi do poledne. Takže jsem si dal oběd k snídani a uvedl se do stavu připraveného na sobotní ochutnávky. Asi s lehkým hendikepem většího množství alkoholu v krvi, než bývá ráno běžné. Mně toto přesunutí vyhovovalo, protože jako noční pták nemám dopoledne moc v lásce.




První sobotní ochutnávku měl pro nás připravenou Michal Marešovský a věnovala se porovnání některých Distillers Edition a to konkrétně: Clynelish, Talisker a Caol Ila. Jednotlivé značky dozrávají v sudech po různých sherry a abychom měli lepší představu o vzájemném rozdílu těchto sherry, tak nám Michal přinesl na ukázku odpovídající druhy sherry. A protože Stock Plzeň Božkov má u nás v portfoliu i whisky Laphroaig a tato palírna nedávno v hlasování ve FB skupině Whisky CZ/SK vyhrála, předal Zdeněk Michalovi Ocenění komunity.



Další sobotní ochutnávku měl Vláďa Fogl a věnoval se zcela nepřekvapivě palírně Kilchoman. Tuto ochutnávku jsem si šel jen poslechnout. Abych byl víc v obraze, tak mi Lukáš Souček dával od sebe čuchnout a lehce ochutnat. Obecně mi Kilchoman chutná, něco víc, něco míň. A právě u jedné z nich jsme se s Lukášem shodli na vůni a chuti, jen pro něj to byla ta nejlepší z té degustace a mně zase skončila na konci.





Jirka Šinogl, který měl následující ochutnávku nás napínal do poslední chvíle. Znali jsme jen název „Independent bottlers aneb paraziti whisky průmyslu?“, ale co budeme ochutnávat jsme nevěděli. A i když v názvu měl slovo paraziti, tak se Jirka zaměřil na jejich přínos. K tomu jsme ochutnávali whisky, které mnozí z nás znali jen z obrázků na internetu a jako dávnější whisky historii. Dnes už můžu odtajnit, co jsme tam měli (aby to někdo nepochopil blbě - nevěděl jsem to předem): blend Usher's Green Stripe ze šedesátých let, 5letou Cardhu ze sedmdesátých let, 18letou Benrinnes od Gordon & MacPhail z roku 1963, 16letou Benromach Cadenhead's ve staré Dumpy Bottle a Ledaig 1997 Samaroli.
Na ochutnávku se můžete i zpětně podívat, protože byla nahrávána.
Sérii sobotních ochutnávek uzavíral Marek Lopko. Jeho ochutnávky jsou vždy jedna velká show spojená s ochutnáváním dobré whisky a to ve znamení dvou jmen Michel Couvreur a Andrew Symington. Od Michel Couvreur jsme měli VJ Maturation, Overaged Cask Strength 53%, Candid 2024 a Special Vatting 2025 a to doplněné o velmi staré sherry, po které Michel Couvreur používá sudy na staření whisky. Následovala 26letá Glen Rothes Signatory Vintage Cask Stregth Collection Symington's Choice a pak jsme ještě dostali na výběr, zda chceme ochutnat 28letou Clynelish ze stejné řady nebo 30letý Laphroaig pod názvem Unnamed Islay od Signatory. Clynelish jsem psal krátce před Svachovkou, tak jsem si připomněl ten Laphroaig.




A pak opět pokračoval večer plný dobré zábavy a dobré whisky. Tentokrát jsme v hospodě skončili okolo třetí hodiny, ale pár nás pokračovalo ve stylu 4x4 - čtyři lidi se čtyřmi promile do čtyř hodin a po čtyrech. :)

Ochutnávky nasadily hodně vysokou laťku, ale trochu doufám, že se jí dále nebudou všichni snažit překonávat. S vysokou laťkou roste i cena ochutnávek, ale na druhou stranu, si jich prostě příště můžu dát míň. Už se těším na letní sraz.
PS: S někým jsem se tam bavil o černé whisky Loch Dhu a Cú Dhub, ale nevím s kým, takže jsme se nezvládli dále domluvit.
Fotky jsem si vypůjčil od Jirky Srba. Děkuji
V následujících dnech se budu postupně věnovat jednotlivým degustacím a tomu jak jsem to viděl já.
Opět velmi povedená akce. Bylo to fajn, bylo to fajn, bylo to fajnový, pili jsme whisky tutový.
Ozvěny ze zimní Svachovky
První degustace setkání patřila Lukášovi Andrlíkovi a Mirkovi Motyčkovi a to jak ukázkám z jejich sklepů jejich whisky Old Well a Gold Cock, tak také i jejich společnému projektu blended malt whisky Gold Well a Old Cock, tentokrát už Batch 4, které obsahují whisky z obou palíren.



Na degustaci bylo pořadí trochu jiné, ale já si to teď při psaní a přeochutnávání srovnám jinak. Přednost mají hostitelé a tak začnu u vzorků whisky Old Well od Lukáše Andrlíka. Jedná se o whisky destilované v roce 2020, nejdříve zrály v sudu po bourbonu a nyní už dva a půl roku dozrávají v dobrých sudech po sherry PX - sherry butt 500 litrů. Sherry sudy by měly být podobné, ale whisky se od sebe liší použitým sladem, jedna je nenakouřená a druhá nakouřená.
Začnu tedy tou nenakouřenou.
To voní hezky, už dospěle. To je hezké dárkové balení čokolády se zralým ovocem v dřevěné bedýnce. To dřevo tam nijak nevyčnívá, jen dokresluje tu exkluzivitu oproti papírové krabici. Postupně je vůně čím dál tím svěžejší, OW dospívají brzy a k projevení se potřebují čas. Popis vůně mám stejný, ale celé to působí svěže a hravě. Prostě slušná sherryovka. V chuti sladkost zralého ovoce s čokoládou s trochou ovocného koření a sladké suchosti, hezky tam vylézá PX a čokoláda, ale současně se mi tam projevuje taková pálivost, ještě by potřebovala obrousit hrany. Když už mažete čokoládu ostrým nožem, tak ho pak neolizujte :) Dokončení v duchu chuti, sladká ovocnost, čokoláda k tomu, oříšky a furt mě trochu pálí. Ale není to pálivost, která by vyloženě vadila, spíš mě tam ruší.
A pak nakouřená.
Ve vůni sladko-čokoládový kouř, opečená jablka v čokoládě v popelu. Opět čas na vydýchání. Kouř ovocně zhutněl, současně je takový svěží a působí na mě studeně. Tmavá čokoláda s nádechem kouře, ale celé mi to tam trochu zplývá do určité nezajímavosti. V chuti spálené ovoce, současně mu zůstalo to ovocné koření i ta určitá pálivost, co měla ta nenakouřená. Přidává se mi tam čokoláda, ale ten kouř mi to tam divně přebíjí a strhává na sebe pozornost. Až při dalším doušku se více projeví ta sladkost ovoce s čokoládou. Dokončení v duchu chuti.
Za mě tenhle souboj jasně vyhrála nenakouřená, tu pálivost tu sice vnímám výraznější, ale v ostatních chutích si mlsám. U té nakouřené sice nevidím vady, kouř dobrý, pod ním taky dobrý, ale jako celek mi to prostě nesedí. Připadá mi, že oběma by ještě prospěl čas, obrousit hrany a u nakouřené by se trochu stáhnul kouř a víc prosadil sud. Jak tu tak postupně dopíjím ten vzorek, tak si na tu kouřovku trochu zvykám, ale platí to stále. U nekouřovky teď vedle ní více vyniká sladkost, ale působí méně plně.



Mirek Motyčka si pro nás přichystal dvakrát Gold Cock a to ne ledajaký. Desítku v sudové síle, která dozrávala 11 měsíců v sudu po červeném víně a budoucí 30letý Gold Cock. Desítka je již vyráběná ve Vizovicích, tak 30letá má delší historii, byla destilována v roce 1995 ještě v Tešeticích, v roce 2008 byla přendána ze starého sudu do repasovaného sudu, v létě 2020 byla přendána do sudu po whisky Glen Moray, ve kterém předtím bylo oloroso sherry. Za 30 let už něco stihnula. Jirka Šinogl mi připomněl, že jsme již dříve ochutnali a tak jsem dohledal, že to bylo v roce 2021, tedy skoro o 4 roky mladší.
Začnu desítkou:
Já mám ve vůni hodně čerstvého dřeva, nechal jsem jí vydýchat a mám ho tam furt i když už ne tolik výrazného. Je pravda, že postupně sládne, ukazuje se sladká ovocnost s červeným ovocem a nádechem sladšího vína. To vše ale servírované na čerstvém dřevěném prkénku. Dojem z vůně mám trochu rozpačitý, nic tam vyloženě nevadí, ale nic mě tam nezaujalo, abych se těšil na další přivonění, má svoji sílu i svěžest a současně je trochu nevýrazná a ještě dřevo k tomu. V chuti mi odpovídá vůni, ovocná sladkost, trochu hořce štiplavé dřevo s kořením, sladké lehké víno. Postupně ale do lehce chyceného vína. V dokončení ovocná sladkost, kouhoutí ocas zjemněn vínem, ale v závěru zase dojem chyceného vína. Nemám pocit průšvihu, ale nesešel jsem se s tím, něco mi tam vadí, ale na druhou stranu já se nesešel s hodně plněníma GC.
A teď teda tu budoucí třicítku:
Po nalití mám ve vůni hořkost dřeva. Nechám jí vydýchat. Čas jí pomohl, dřevo je tam furt, ale už není tak nepříjemné. Beru zpět, je nepříjemné furt. Postupně se tam dostane ke slovu oloroso, ale mám pocit že slabě a možná jen proto, že si ho tam přeju. Ve vůni mi to přijde totálně přetažený. V chuti je na tom lépe, ale ne o moc. Přivítala mě dřevitá hořkost, kroutí se mi huba, když to člověk chvíli vydrží, tak ustoupí a ukáže trochu ovoce, čokolády a olorosa, aby brzo bylo vystřídáno dřevem. Kdybych to nechtěl psát, tak to nevydržím tak dlouho zkoumat. Při dalším doušku to není o moc lepší, pusa si už na to dřevo trochu zvykla, tak nacházím více sladké ovocnosti, tmavé čokolády, kandované ovoce, ale vše spíše v nevýrazné podobě. Dokončení se zase nese v duchu dřeva a ořechů s ovocnou sladkostí. Za mně to patří ke slabším Gold Cockům, připadá mi to přetažený. A když si k tomu přičtu, že by to měla být třicítka, tak to vidím špatně. Od té očekávám vyzrálost, komplexnost a prostě něco víc.
V roce 2021 jsme ochutnávali tenhle sud a tehdy mi přišla lepší. Tenkrát to byla hezká holka, co vypadá, že roste do krásy a člověk se těšil, kam doroste dál. Teď mám pocit, že ta správná chvíle se propásla a ona mezitím sešla životem, podepsaly se na ní starosti a zestárla nějak dříve a rychle.
Ochutnávku uzavírala dvojice Gold Well a Old Cock.
Koukám, že na body mi Batch 4 vyhrál nad druhým i třetím. Asi si je zkusím porovnat vedle sebe.




Druhou páteční ochutnávku měl Lukáš Souček a Zděnek Fousek. Když Lukáš, tak tam samozřejmě nechyběla jeho oblíbená Chorlton Whisky, ale přichystal pro nás i další zajímavé kousky. Ve fotkách jsem použil pár svých fotek láhví, pár fotek od Jirky Srba a fotky z Lukášovi prezentace.





![]() | Prvním byla míchaná whisky Dowie House 43% plněná v sedmdesátých letech 20. století. Člověka hned ve vůni překvapí velké množství sherry. Tehdy snad musel být velikánský nadbytek dobrých sherry sudů. Což ovšem mohlo být způsobeno tím, že sherry se vyváželo v transportních sudech a ty se cestou dobře zasherryovaly a prázdné se zpět nevozily, takže zůstávaly ve Skotsku. Ve vůni postupně přibývá ovocný bonbón, dřevo nasáklé sherry. Příjemně starý dojem. Prostě aroma, které dnes máme u dobrých sherry whisky, jen trochu jednodušší, ale stále lákavé a "žvýkatelné". V chuti to sherry už není tak silné, ovocná kořenitost, ovocná sladkost, směrem k oloroso, postupně hořká čokoláda, rozinky nemá v chuti tu bohatost co měla ve vůni a člověk jí očekával (případně jí očekává u dnešních sherry single malt), ale stále příjemně pitelná. V dokončení dřevo nasáklé sherry, zralé ovoce, hořká čokoláda. Mých 77 není pro míchanou whisky vůbec špatné hodnocení. 77/100 WB: není |
Příjemné překvapení na úvod, fakt dobře vybraná předkapela pro další koncert, co nás čekal.



Pak nás čekala první whisky od Chorlton Whisky.
![]() | Glentauchers 31letá Chorlton Whisky Bourbon barrel 47,5% V aroma jemná, hezky komplexní a pořádně vyzrálá whisky ze sudu po bourbonu. Vůně už lehce ztvrdlého vánočního cukroví, zralé ovoce. Pak se mi tam na chvíli ukázal závan bourbonu, tak jak ho nemám rád, ale stále jsem jí dával čas na vydýchání a zase ho odvál čas. Když se vydýchá, tak se více rozvine, více zesládne, až do medu, medový perník, mezi zralým ovocem se začínají více prosazovat citrusy a stále tu doznívá to lehce ztvrdlé vánoční cukroví a jeho vanilka, které už mezitím někdo odnesl pryč a zůstává ve vzduchu jen lehká vzpomínka. Medový perník mi tam ale vede. Vůně je krásně sladěná a za ty roky hezky "prorostlá" skrz na skrz tou whisky. V chuti ovocná, kořeněná, citrusy, postupně sládne do ovocné sladkosti až trochu medu. První doušek byl malinko zklamání, vůně mě naladila jinam, ale s dalšími si to už více užívám, byť stále se mi ve vůni líbila více. Ovoce, jablka, postupně se přidají hrušky, opět hezky sladěná a "prorostlá", lehké koření, trocha to ztvrdlého vánočního cukroví máčeného v čaji. S dalšími doušky v úvodu sládne, ztvrdlé vánoční cukroví, koření, ovocnost, trochu hořkosti dřeva a řekl bych, že mi to dochucuje lesní ovoce. V dokončení znatelnější, ale jemné lakované dřevo, po kterém stéká ovocnost, koření a zbytky toho vánočního cukroví a v závěru trochu do ořechové hořkosti. Celkově hezky sladěná whisky. 85/100 WB: 192311 |






Komu připadlo 31 let na whisky na degustaci jako hodně a vrchol, tak nevěděl, co nás čeká dále. A to rovnou 50letá Invergordon od Finn Thomson.
![]() | Invergordon 50letá Finn Thomson 28.11.1974/28.11.2024 Cask No.12 46,1% Potřebovala svůj čas, aby se vydýchala a víc ukázala. První dojem ve vůni po nalití mě moc nenadchnul. Pak se mi ve vůni začalo hezky potkávat obilí, nádech vanilky, lehce kořeněná sladkost ovoce, připadá mi tam trochu tráva s trochou bylinek a vůní kytiček a dokresluje mi to lehká hořkost dřeva. Celkově je aroma hodně lehké a hladivé. V chuti mi přišla zajímavější a bohatší. Lehce kořenité ovoce a jeho sladkost, vše provoněné vanilkou, ovocnou sladkostí nasáklé dřevo, čokoláda. Hodně komplexní, zaoblená, spíše jemná, hladivá. S dalším douškem mi více vynikne ovoce, spíše do lesního ovoce lehce doplněného dřevem, sladké koření, nádech těsta a kandovaného ovoce. V dokončení pak smetanově pohladí, s vanilkovým nádechem, ořechy a lehkou kořenitostí na patře, opět lehce orámovanou ovocně nasáklým dřevem a sladkostí. 85/100 WB: 265993 |




Další bylo méně známé nezávislé plnění od Michiel Wigman.
![]() | Longmorn 2007 Michiel Wigman Inspiring Friends 4.7 2.2007/4.2024 49,5% Vánoce, vánoce přicházejí, zpívejme přátelé. Ve vůni vánoční stůl, na něm ovoce, vánoční cukroví, vanilkové rohlíčky. Lehce skořice a postupně se mi přidává jablečný štrůdl s vůní těsta, skořice a lehkého koření. V chuti lehké koření, vánoční pečivo a cukroví, vanilkové rohlíčky, přidává se jablko, hezky rozkrojené s hvězdičkou uprostřed, jemně hladí. S dalšími doušky stále dokresluje atmosféru vánoc. V dokončení mi doznívá koření společně s tím, co dala chuť - ovoce, štrůdl, vánoční cukroví. 87/100 WB: 265252 |
Přátelé, to bylo opravdu inspirativní. Tohle jsou takové milé, pohodové vánoce, jak z romantického filmu. Žádný hořící stromeček, co opaluje mísu s ovocem (i to má svoje kouzlo). To mě tak vánočně rozněžnilo, že si musím koupit nějaký dárek.




A pak jsme se vrátili k Chorlton Whisky.
![]() | Ben Nevis 23letá Chorlton Whisky 1996/2019 53,6% K téhle vůni jsem si musel dojít pro nůž a pečivo a namazat si jí. Krásně hutná ovocná marmeláda, jablka, lehká kyselost citrusů, doslazená trochou medu a čokolády, příjemná vůně ovocně sladkého dřeva, pak se mi tam přidal ještě karamel. V úvodu chuti ovocno-marmeládová sladkost a bohatost, následně doplněná kořením až trochu do pepře, ale současně do sladka, postupně hodně ovocné sladkosti zralého ovoce, příjemně se rozplývá a je svěží, ovocná olejovitost obaluje jazyk. V dokončení hezky dlouho doznívá ovoce s trochou koření a lehký dotek dřeva. Do dokončení mi šla rychle, jak najednou prázdná sklenička, ale pak zůstává ještě dlouho cítit. 87/100 WB: 138181 |


![]() | Port Charlotte 15letá Chorlton Whisky 2004/2019 54,9% Hned po nalití se tu všude ve vzduchu vznesl kouř, vyhaslé ohniště s opečeným ovoce a hezky se tu vznášel nad stolem. Když to člověk nechá vydýchat, tak se pod tím kouřem dostane ve skleničce ke koncertu vůní. Potkává se mi toho tu spousta, med, spálený med, sladké ale spálené ovoce, občas mi tam lehce zavane vanilka a z druhé strany pak řádně zavane stará mokrá kůže, citrusová kůra, vlhké mořské řasy na pláži s trochou slanosti. Je tam těch vůní hodně, ale jde to trochu mimo můj styl. V chuti mě zaujala více, nauzené ovoce s trochou popela, med, postupně opálený med, ovocný kouř, ohořelé dřevo a zase hodně popela, ale se sladkostí nauzeného medu, lehká kořenitost, lehce kořeněné ovoce a opět do nauzené sladkosti. Krásně si tam chuťově hraje. V dokončení mi doznívá ohořelé dřevo s ovocem, jemné pečivo a lehká uzenost. Zatímco ve vůni mi moc nesedla, tak v chuti mě fakt bavila a dokončení bylo příjemné. Ještě stále mi zůstává uzenost na jazyku. 87/100 WB: 141647 |


Po páteční i sobotní ochutnávce se lidi nerozprchnou znaveni do postelí (teda někteří už možná znaveni jsou, ale to není důvod jít spát), ale dají si večeři (pokud už ji nestihnuli před nebo místo degustace) a velmi rychle také najdou společné téma k hovoru. A současně se objeví spousta dobrých láhví, které někteří vytáhnou ze svých kapes a o které se i podělí s ostatními.
Takhle večer si už nepíšu, co jsem pil, ani jak to chutnalo, takže souhrn recenzí ode mne čekat nemůžete. Ani fotky láhví. Takže to shrnu do jedné věty - většina byla dobrá.
Jak v té písničce:
Bylo fajn, bylo fajn
co jsem pil, to nemám šajn

Ale pár kousků mi přecejen v hlavě uvízlo.
![]() | Old Well Golf Edition - Golf Club Český Krumlov: Svachovka 46,3% Na Svachovce to stárne rychleji a tak ty jejich whisky potřebují chvíli času na vydýchání. Ve vůni se mi to víno nezapře, je ho fakt hodně. Ale jak si na něj začínám zvykat, tak se mi i začíná líbit. Stále hodně vína a k němu zralé ovoce s ořechy, lehká ovocná kyselost, vinná sladkost. V chuti mě baví více. Ovoce lehce obalené medem a to celé postupně začne obalovat lehká vinná kyselost, která současně hladí a současně dělá suchost na patře. A na jazyku uvolňuje ovocnou sladkost. Při dalších doušcích působí ještě bohatěji, ale současně se mi tam přidalo trochu dřeva sudu. V dokončení hezky smetanově pohladí a na patře mi zůstává lehká vinná kyselost. Celkově se mi líbí, je to další povedená whisky ze Svachovky a důstojný obsah do golfové edice. 83/100 WB: 266521 |
![]() | Johnnie Walker Blue Label 40% Blue Labela vůbec napitýho nemám, pil jsem vlastně asi jen jednoho a to plnění někde okolo roku 2000, možná pár let před. Extra mě nezaujal, ale měl své kouzlo, byl komplexní a té barevné řadě kraloval. Je pravda, že i v té době bylo hodně láhví za podstatně menší peníze a navíc lepších, ale je (byl) to prostě tehdy takový symbol. Takže jsem si vykecal (se vnutil) k ochutnání tohoto. Za mě velké zklamání, o ničem (a nepomůžou výmluvy, že to bylo po ochutnávce zajímavé whisky), prostě luxusně zabalená nuda (nevím, zda kdybych ho měl v klidu, bych říkal něco jiného). A když je člověk překvapen, tak se o to chce podělit. Podělil jsem se s jedním procházejícím a na názoru jsme se shodli (a to ještě nevěděl, co pije). Taky byl překvapen :) |
![]() | Dochus 0% Co kdyby si člověk chtěl dopřát suchý únor a rozhodl se pro nealkoholické varianty "whisky". Tak může dát třeba Duchus - Zero Alcohol Maximum Spirit - Smokey Isle. Teda nikdo ho nenutí. Nalil jsem si to do skleničky, vzduchem se začala šířit umělá vůně dětské plastelíny a já pomalu začal ztrácet odvahu to ochutnat znovu. Odporně uměle sladká vůně dětské plastelíny ležící na rozpáleném topení, pomalu se roztékající a pálící. Víc nemám chuť k tomu čuchat. V chuti sladká směs plastelíny a umělé chuti dřeva. Dokončení ve stejném duchu a projeví se zde i ta spálená plastelína. Hubu mám zkroucenou, jak po úplně levných a ještě zlevněných umělých gumových rádoby bonbónech. Ne, ne, ne a ještě mnohokrát ne. A teď si představte, že existuje člověk, co už předtím dvě nealko "whisky" ochutnal, bylo to stejně hrozné, dobrovolně zkusí třetí a pak ještě jednou, aby to mohl napsat. Někteří lidi, jsou prostě magoři. (nejmenovat) |
První sobotní ochutnávku měl Michal Marešovský a byla zaměřená na Distillers Edition a jejich vzájemné porovnání. Současně nám k ochutnávce přidal i ukázku různých druhů sherry, podle toho v jakém druhu které z plnění finishovalo.



První dvojičku tvořila whisky Clynelish.
Z této dvojičky to u mně vyhrála ta novější, je taková živější, přístupnější. Uznávám moudrost starých dam, ale přece jen mladší jsou přístupnější a je s nima více zábavy. Je těžké se rozhodovat, zda chce člověk trávit odpoledne posloucháním vyprávění staré dámy uvnitř pokoje nebo dovádět s mladou paní v ovocném sadu. Je to těžké rozhodování, ale někdo by se měl jít věnovat staré paní, ať tam není sama.



Druhou dvojičku tvořila whisky Talisker.
Z této dvojičky mi to vyhrála ta starší, byla bohatší a Amoroso se mi tam více ukázalo a zúročilo v ní svůj profil. V druhé se mi více projevil kouř a působila více komplexněji, což bylo vlastně trochu na škodu. Komplexnost je fajn u celku, ne jen u části.



Poslední dvojičku tvořila whisky Caol Ila.
Z poslední dvojičky mě o něco více bavila novější verze, byla taková hravější, svěžejší. Starší se dala zase více zkoumat, což je taky fajn.



Bylo to zajímavé porovnání jak rozdílu u jednotlivých značek, tak i vliv různého sherry, které jsme měli možnost také ochutnat. Čím víc se do whisky člověk noří, tím zjišťuje, že nestačí jen ochutnat sherry, ale je třeba ochutnat různé sherry. Pak více cítí jejich vliv na výslednou whisky.
Jirka Šinogl si pro nás připravil degustaci s názvem Independent bottlers aneb Paraziti whisky průmyslu?. Nejen název byl zajímavý, do začátku ochutnávky jsme nevěděli, jaké whisky tam na nás čekají. Když nám odhalil, co nás čeká, tak jsme určitě nebyli zklamáni. U Jirkových degustací na Svachovce je zvykem, že celá je o zajímavém tématu a doplněná o velmi zajímavé whisky k tématu.





![]() | Jako první nás čekal starší blend ze šedesátých/sedmdesátých let 20. století Usher's Green Stripe 43%. Ve vůni stará zatuchlá místnost s krbem a koženými křesly, starým nábytkem, ale v tom příjemném smyslu slova a chvílema v tom zatuchlém. Kůže nasáklá těžkou sladkostí přezrálého ovoce, dýchá z toho stáří. V chuti docela plná, sladká ovocnost s kořením, chvílema pocit bylinek, pak opět sladkost až do medu s kořením, postupně do smetanovosti a koláče. V dokončení ovoce s hořkostí kůže a pak doznívá sladkost. Velmi zajímavý výlet do historie, do stáří. 78/100 WB:70810 |
Já jsem tvé stáří, pozvi mě dál.
![]() | Ze šedesátých/sedmdesátých let 20. století nás čekala Cardhu 5letá Pure Highland Malt 40%. První dojem po nalití nebyl úplně příjemný. Vydýchala se a začala se otevírat. Ve vůni mi přišlo seno, kombinované s čerstvým ještě neproschlým, kde ještě trochu voní kytky. Postupně ovoce, jablka a hrušky v sadu. Ukáže i karamel s vanilkou. Ve vůni je docela jemná a lehká. V chuti lehká sladkost, postupně až trochu do medu, karamel, i tady se mi začíná lehce ukazovat seno s nevýrazným jablkem. Postupně jablko zvýrazní díky koření. V dokončení doznívá koření, doplněné jablkem a mám pocit větrového bonbonu. Celkově lehká, zaujme hlavně rokem lahvování a na dnešní dobu nezvyklými (alespoň pro mě) chutěmi, naslepo (při očekávání aktuálních whisky) bych ji asi sestřelil. 76/100 WB:14221 |
![]() | Třetí whisky byla od legendárního nezávislého bottlera a to Benrinnes 18letá 1963 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice 40%. Hned od nalití se do okolí rozlila vůně, ale bude chtít vydýchat. Ve vůni má starý nádech, jde mi do ořechů, tmavé čokolády, těžké sladkosti hodně zralého ovoce, vůně starší kůže vyleštěné používáním, v pozadí mi tam vykukuje hutnější Mon Cheri. Vůně láká k ochutnání bonbónu ze staré luxusní bonboniéry, kdy víte, že bude furt dobrý. V chuti nezklame. Vůně se krásně přenesla do chuti, hodně zralé ovoce s tmavou čokoládou táhnoucí se po jazyku, starý nábytek a jeho kožený potah. Postupně si říkám, že vůně byla lepší, ale to neznamená, že je v chuti špatná. Sušené ovoce, ořechy. V dokončení se mi vrací spíše k tomu bonbónu z vůně, tmavá čokoláda, hutnější Mon Cheri a ořechy s tmavou čokoládou. Závan dávné doby a noblesních dam. 87/100 WB:11622 |
![]() | Jednoho z nejstarších bottlerů Cadenhead's zde zastupovala whisky v černé Dumpy Bottle Benromach 16letá 45,7% lahvovaná okolo roku 1981. Vůně se po vydýchání krásně rozvinula. Svěží vůně zralého ovoce s trochou kouření a dřeva, není to svěží mladost, ale svěží stáří. Má hloubku a je načichlá skrz na skrz. Postupně mi jde trochu do jablek a jablečného koláče a pak zpět k tomu dřevu, leštěnému dřevu. V chuti pepřová, ale nepálivě, postupně se ukazuje více ovocnosti, sládne až do lehce dřevitého medu, příjemná chuť leštěného nábytku (jak by chutnal, kdyby chutnal dobře) s hutnějším kompotem ze zralého ovoce, postupně možná i ten jablečný koláč z vůně. V dokončení dřevo s ovocem příjemně doplněným lehkým kořením. Hezky hutně plná a vyzrálá whisky. 87/100 WB:13485 |
![]() | Uzavíralo to plnění od Samaroli a byl to Ledaig 1997/2016 Cask No.800058 45%. Ve vůni se mi potkává sladkost lehce opečeného a lehce nauzeného ovoce, trochu uzenosti, nauzený kouř, popel, uzená kyselost a to vše v příjemně hladkých tónech. Postupně mi tam více vyniká očouzená zralá ovocnost, rozvíjí se dále, teď zapálená sirka a kouř po jejím sfouknutí. Vše lehké, krásně bohaté a hezky se rozvíjející. V chuti zpočátku trochu nakouřené kyselosti, pak očouzené a lehce opečené ovoce, přidává se uzenost a pokračuje mi to do zralého ovoce obaleného kouřem. Vše lehké a hladké. V dokončení lehká slano-kyselost, trocha sladké ovocnosti a pak spíše slanost a dozvuk kouře. Lehká, hladká, krásně vyladěná whisky, krásný koncert vůní a chutí a přitom zahrán s lehkostí. 91/100 WB:88899 |






Jirka Šinogl svoji prezentaci nahrál a tak si ji mohou připomenout ti, kteří ji měli naživo a podívat se i ti, kteří na Svachovce nebyli. A určitě to doporučuji. Jirka se tam věnuje hlavně tématu a jen lehce whisky, kterou jsme při tom ochutnávali.
Jak vidíte, my se tu vzděláváme, ne bohapustě chlastáme, jak si někteří myslí. :)
Poslední sobotní ochutnávku a i poslední ochutnávku letošního zimního setkání na Svachovce měl Marek Lopko. To je prostě show, taková závěrečná třešnička na dortu, tu si užijete i kdybyste u toho whisky neochutnávali. A bez whisky budete mít i o starosti méně :)
Zda poslouchat nebo degustovat a co teď vlastně pijeme a o které whisky zrovna mluví :)
Marek první půlku věnovanou Michelu Couvreurovi doplnil ještě o víno, po kterém zrál v sudu první vzorek a několik sherry od Michela Couvrera, ve kterým zrají jeho whisky.




![]() | Prvním vzorkem byl Michel Couvreur 10letá VJ Maturation Single Malt 48%, která zrála v sudech po víně Jura Vin Jaune (vůbec netuším, co to je, ale vzorek vína mi nechutnal). Whisky mi ale voní docela hezky. Ve vůni mi hodně připomíná sušené meruňky, lehké koření a lehký nádech svařáku, sladkost zralého ovoce. V chuti opět sušené meruňky, ovocnost, sladkost ovoce a k tomu lehce koření a opět sušené meruňky (není z ale pocit stařené meruňkovice). I v dokončení se nesou meruňky a lehké koření, postupně doznívá ovocnost a jablka. Celkově mi nejvíce přišla zajímavá těma sušenejma meruňkama a při tom to meruňky nepřeválcovali a nebyl z toho dojem stařené meruňkovice. Jinak až tak moc nezaujala. Při psaní jsem ji ochutnával bez toho vína. 81/100 WB:192329 |
![]() | Další byl Michel Couvreur Overaged Malt Whisky Cask Strength 53%. Běžné plnění Overaged má 52%, takže ten zmiňovaný cask strength mi úplně nesedí, ale láhev to byla velká (což zase nemá nic společného s obsahem alkoholu). Ve vůni hromady sherry, sladkost zralého ovoce, rozinky a připadá mi tam lehký nádech nakouřeného a lehce nauzeného ovoce. V chuti opět hromada sherry, sladkost, ovoce a opět opálené a opečené ovoce, až trochu připálené. Nevadí mi tam, jen jsem tam nádech ohořelosti nečekal. Časem mi tam leze určitá lehce pálivá kořenitost, ale je zjemňovaná to sladkostí a sherry. V dokončení pak čokoláda s trochou koření, zralé ovoce. Prostě pořádná sherry whisky, zákusek k zakousnutí po večeři. 84/100 WB:nenašel jsem |
![]() | Řada pokračovala Michel Couvreur Candid 2024 49%. Ve vůni zralé ovoce, sherry zabalené v kouři anebo kouř zabalený v nich. Sladkost zralého ovoce, tmavá čokoláda. Chuť odpovídá vůni, zralé ovoce, sherry, čokoláda, to vše doplněné nakouřeností, až trochu do spálenitosti. Dokončení v duchu chuti. Celkově sherry s ovocem a čokoládou, zabalené do kouřového obalu, jen trochu bez nápadu. Není to špatný, pije se to dobře, ale jiní to zvládli i lépe. 81/100 WB:nenašel jsem, nevím kód z láhev |
![]() | A MC řadu uzavíral Michel Couvreur Special Vatting 2025 45%. Ve vůni se mi tam potkává sherry, dřevo, olejnatost, kouř, ohořelé dřevo se spáleným ovocem, opečené ovoce., postupně chladná minerálnost. V chuti mi přišla živější a zajímavější, sladkost, čokoláda, zralé ovoce, lehce opečené ovoce, ovocný kouř, chvílema sladkost až do medu. Taková docela líbivá. V dokončení doznívá ovoce, opečené ovoce, čokoláda a trocha kouře. Ve vůni mě až tak nezaujala, ale v chuti se mi líbila, bylo to takové fajn mlasání. 82/100 WB:nenašel jsem |
Následně Michela Couvrera vystřídal Andrew Symington, Marek Lopko zůstal :)
![]() | A první z této závěrečné třetiny byla Glenrothes 26y Signatory Vintage Cask Stregth Collection Symington's Choice 9.6.1997/26.4.2024 Cask No.9812 1st Fill Oloroso Sherry Butt 52,4%. Vzhledem ke stáří chce svůj čas a pak se odmění hezky hutnou hluboce prozrálou vůní, hutná starší ovocná marmeláda, trocha vyzrálých povidel, tmavá čokoláda, trocha skořice, dřevo tímto nasáklé. V chuti mi ale přišlo v prvním dojmu dost dřeva, trocha hořkosti a tříslovin, ovoce a ořechy se to snaží zjemnit, přidá se čokoláda, zralé ovoce, ale furt lehce dřevitě drhne. Není to hrozné dřevo, ale mám ho tam a ruší mi tam. V dokončení mi tam to dřevo dominuje, není extra výrazné, abych řekl dřevitá whisky, ale prostě ho tam nepřehlédnu, doplňuje ho zralé ovoce, hutná marmeláda a pak i čokoláda. Ve vůni se mi líbila její hutnost a prozrálost, v chuti byla taky prozrálá, ale ukazovalo se mi tam dřevo, jeho hořkost, třísloviny. 82/100 WB:255660 |
![]() | Takže moje poslední této ochutnávky byla Laphroaig - Unnamed Islay 30y 1991 Signatory Vintage Cask Strength Collection 12.12.1991/11.3.2022 Bourbon Barrel Cask No.2650 51,6%. Hned po nalití se všude rozvoněl ovocný kouř, hezký hořící ovocný sad. Nechám ji ale nějakou chvíli vydýchat. Sad mezitím dohořel, už jen dountná. Opečené i lehce připálené ovoce, sladkost ovoce a do toho zbytky doutnajícího ovocného dřeva, uzené ovoce a začínají se ukazovat i citrusy. Citrusová zemitost, uzenost, kouř postupně odnáší vítr. V chuti nauzená ovocnost, sladkost opečeného a spáleného ovoce, spálené vánoční cukroví, ale ještě si zachovalo chuť a vanilku a sladkost, zralá jablka, sladké citrusy. V chuti se předvádí stejně jako ve vůni. Vše je kouřem načichlé, ale nikoliv přebité. V dokončení hutná kouřová mlha krémové konzistence, opečené a nauzené ovoce, ohořelé dřevo, hezky dlouho doznívá. 92/100 WB:210892 |
A to byly poslední ozvěny z letošní zimní Svachovky. Tentokrát mi to šlo nějak pomaleji, ale než to psát na sílu, tak si raději počkám na pohodu.
Už se těším na další Svachovku.
text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 09.03.2025