» informace » ochutnávky » archiv 2012-20
Ochutnávky whisky 2012-20
Adventní kalendář 2020
Blíží se čas vánoční a to znamená také dobu advetních věnců a kalendářů.
Po zkušenosti s loňským adventním kalendářem německé whisky a zkouknutí, toho co se u nás v ČR nabízelo za adventní kalendáře jsem se rozhodl si ho udělat sám. Není to ani tolik kritika u nás vyrobených whisky adventních kalendářů, ono to pro ně není tak jednoduché. Když neřeknou co tam je, tak se pro to někteří nerozhodnou (já také ne), protože nechci riskovat, že si koupím půlku věcí co tu mám nebo jsem už pil. A když řeknou, tak vidím, že je tam půlka věcí co tu mám nebo jsem už pil. To je pak těžké. Když ho udělají s raritama, tak bude drahej a prodají jich jen pár. Nezávidím jim to.
Po zkušenosti s německým AK, kdy se člověk těšil na vánoce, aby to už bylo za ním a ještě se bál, co mu škodolibě Weihnachtsmann přichystal na štědrý den, jsem si ten svůj udělal z whisky, které mi chutnají. A tak se tam potkávají základní plnění s limitovanejma edicema. Přes psaní webu a ochutnávání novinek často zanedbávám ty dobré whisky, co mám doma a tak dostanu šanci si je zase jednou vychutnat. I když jsem si ho sám nalahvičkoval, tak nevím, co na který den vyšlo, protože finální očíslování jsem nechal na manželce. Tedy kromě poslední lahvičky, na štědrý den jsem si nechal něco hodně dobrého. Tentokrát se budu těšit na každý den.
Velkou výhodou je, že pokud mi vzorek přijde málo, tak si mohu dolít a dále vychutnávat do sytosti.
Den první přinesl Glenmorangie Madeira Wood Finish 43%. Nevěděl jsem co na mne v lahvičce s číslem jedna čeká, ale protože vím, že kalendáři jsou jen samé dobroty, tak jsem se nebál. A hned první den to byla Glenmorangie Madeira Finish. Tu mám hodně rád, je to takové příjemné mlsání, skoro předvánoční. Aroma je jemné, máslové, koláčkovité, příjemné. Hladivé, jako když jemně hladíte po kůži, skoro se jí ani nedotýkáte. Krásně voňavé, vychutnávám si tu vůni. A takhle jemnost se přenese i do chuti. Krásně smetanová chuť se rozlévá v puse, hladí jazyk i chuťové buňky. Příjemně sladká, až náznak medu, oříšky, čokoláda. Tohle je příjemný začátek :)
Den druhý byl tedy velký krok stranou, přinesl Port Charlotte 10letou 50%. Láhve jsou od sebe vzdálené tak 15 let a chuťově snad také. Zatímco u minulé jsme doma mlsali koláčky, tak teď jsme na cestě domů lesem zahaleným v dýmu z hořící rašeliny. Cestou si přikusujeme sladké jablko a cítíme, že v tom kouři jsme stále více uzení. Zima mi není, nejenže hřeje ten kouř z hořící rašeliny, ale ta whisky také. Ono jim to snad z jedné strany čoudí a z druhé kape do láhve. A tak si vychutnávám sladkou, kořeněnou čoudící hořící rašelinu. Připadám si jak když procházím začouzeným územím města Silent Hill (ovšem bez té ponuré atmosféry a těch potvor).
Třetí den přinesl překvapivě opět Glenmorangie, tentokrát Glenmorangie Port Wood Finish 43%. Že je tam ještě jedno, to jsem tak nějak matně tušil (jistý jsem si tím nebyl), že ho potkám tak brzy, jsem nečekal. Když jsme prošli tím začouzeným lesem, sundali vyuzené oblečení a smyli ze sebe všechen ten čoud, co na nás ulpěl, tak jsme zasedli ke stolu a pustíme se do zkoumání, co tu máme. Vzduchem se nese vůně težšího vína, řekl bych portské mísící se s těžkou ovocnou vůní. Je tu bohatá směs vůní, přidává se mokrý korek, ořechy a trocha droždí. V chuti se nejdříve přivalí velká vlna ovlivněná portským, sladká, s ořechy a slaným karamelem. V dokončení pak zůstane to portské, karamel a sladkost. Cesta lesem stála za to.
V den čtvrtý jsem dneska z auta zahlédl jednoho anděla. Buď má špatně kalendář nebo toho má moc a začal už o den dříve. A v adventním kalendáři mám dneska Tactical 20letá od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask 50%, destilovaná v roce 1980 a lahvovaná v roce 2001, pokud vám název nic neříká, tak se jedná o whisky z palírny Talisker. Sladko-slané aroma, v pozadí kouř a nemocnice, dřevo, pomeranče, sherry a hořká čokoláda. Dozrávala v sudu po sherry a je to znát. Když se trochu vydýchá, tak slanost odvane a zůstane sladkost zhutněná tím dalším. Příjemně se k ní čuchá. V chuti ukáže krásnou sílu Taliskeru, sladký nástup, začne se rozvíjet kouř, jak sopka, nejdříve kouří a pak vybuchne ta rašelinná láva a pomalu stéká krkem dolů a krásně hřeje a hřeje. Vychutnávám si dokončení a její postupné vychládání, které se nese v duchu rašeliny a kouře. Velmi příjemné vychutnávání. (Když tak po sobě čtu výbuch v puse a pomalé stékání krkem dolů, tak mě napadá i jiná asociace, ale rozvádět to nebudu.)
Tak jsem zvědav, co mi přinesl mikuláš s čertem a andělem a hlavně, který z nich. Zůstali jsme u Douglas Laing OMC a je to vzpomínka na Rosebank 12letá destilovaná v roce 1991. Aroma je květinové, travní, sladkost medu, trocha malé štiplavosti citrusů. Je trochu těžší a silnější, což může dělat těch 50%. Chuť zprvu nasládlá, přidají se sladké květiny a tráva, přidává se sladké ovoce. V dokončení se trochu ostřeji ozvou citrusy, takovou lehkou štiplavostí a projeví se suchost. Příjemné letní popíjení na rozkvetlé louce. Tohle určitě přinesla anděla a teď na té louce leží na křídlech a nechá se šimrat slunečními paprsky.
Šestý den tu na mě čekal vzorek Old Pulteney 12leté 43%. Pokud čtu správně bottle kód L0333BB, tak by mohla být lahvována 28.11.2000. V aroma výrazná mořská slanost do které občas probleskne sladkost. Aroma je příjemně jemné a tak se v něm hezky hledá. Příjemný mořský vánek, který se prolíná s vůní máslových sušenek, lehké tmavé čokolády, trávy rostoucí nedaleko moře a voňavého dřeva. Po chvíli se přidala i lehká hořkost citrusové kůry. Chuť je plná, zpočátku sladká, přidávají se oříšky, tráva, později se opět přidá i ta citrusová hořkost, ale v dobré podobě. Při dalších doušcích se více ukáže i ta lehká sůl v pozadí. V dokončení se mísí oříšky, tmavá čokoláda, lehké pomeranče a to vše v obalené lehkým slaným oblakem. Připomíná mi to podzimní mořskou pláž, kde se odpoledne procházíte s krásnou ženou, lehce vás ofukuje slaný mořský vánek a vy víte, že polibky její kůže budou chutnat slaně.
Den sedmý je dnem odpočinutí a lásky. Musel jsem si na to ale počkat až do večera. Pohlazení po náročném dni přinesla Balvenie 12letá DoubleWood 43%. Jemné sladké medové pohlazení, které uklidňuje a uspává. Sladké dřevo, příjemně vonící pomeranč, slad s oříšky. V chuti také příjemně sladká, jemná, lehce medová, hladivá, ovocná, jablka, v závěru trochu dřevité nakyslosti, která doznívá s medovou sladkostí. Jemné pohlazení a pomazlení, když jste unaveni, pohladí na duši i na srdci. Příjemně uspává, ale nehcete usnout, chcete si dál vychutnávat tu chvíli.
Petrovi Jandovi prý schází osmý den, to má blbý, ale fakt blbý, protože neví o co přichází. Mně naštěstí osmý den neschází a tak si můžu vychutnat Lagavulin Distillers Edition 1990. Po nalití se mi tu postupně začala vznášet omamná vůně. Chvíli jsem si ještě připravoval psaní a pak přivoněl. A byl hodně překvapen. V té sklenici je uzený maso, úplně krásně vonící, začínají mi kapat sliny (Pavlov by měl radost), žaludek dává najevo, že večeře ještě nebyla a co by si přál. Těžká vůně krásně voňavého uzeného, mísí se s výrazným sherry, třešnová bonboniéra - třešně v tmavé čokoládě, sladkost hořké čokolády. To je úplně prodlužovaná předehra. Už jdem na to? Ještě ne, ještě chvíli si budu užívat tu vůni. Už jdem na to. Vůně se zkapalněla a vše co slíbila ve vůni dala i v chuti. Zvýraznila se sladkost, sherry se krásně rozlilo v puse, tmavá čokoláda přecházející v hořkou, krásně komplexní, ovoce a pomeranče, krásně bohatá, v závěru chuti se přidají lehké slané mořské tóny a řasy, se kterými to přechází do dokončení, kde se zpět vrací to uzené, které krásně dlouho doznívá. Tohle se nedá ani popisovat, protože to psaní narušuje ten zážitek, to užívání si. Za tenhle příspěvek do advetního kalendáře se musím pochválit. O tomhle si snad bude i zdát. A pokud se mi bude zdát i o ženě, ke které by se to dalo přirovnat, tak to budou úplně dokonalé sny, úplně dokonalé .... (nic, co by se nedalo vyprat).
Devátý den byl takový odpočinkový s Glengoyne 10letou 43%. Jemné, sladké, voňavé aroma, rozkvetlá louka, medové, chvílema až přeslazené, taková klidná pohodička na louce. Chuť sladká, ovocná, trocha ořechů, až hořkosti ořechů, nenáročná. V dokončení doznívají ty ořechy, sladkost a trocha té ořechové hořkosti. Příjemná, nenáročná, takový odpočinek při únavě z celého dne.
Desítka je hezké kulaté číslo a když jsou tři, tak je to ještě lepší. Vždyť i v jedné reklamě se říkalo - "Když potká desítka desítku mají radost obě. Když se sejdou tři desítky, tak se radost násobí." A když je to v tekuté podobě převedené do Glenfiddich 30leté, tak to zní velmi dobře. Aroma je jemné, lehce sladové, lehce se mísí s leštěným dřevem, květinovou vůní, tmavá čokoláda, čokoládové bonbony, třešně v čokoládě. Chuť je jemná a komplexní, lehká sladová sladkost, čokoláda, asi trocha sherry, příjemná, zaoblená v dokončení doznívá čokoláda a oříšky. Je to dobrá whisky, hezky vyladěná na celkový dojem, což jí vlastně trochu ubírá, protože nemá žádnou výraznost, čím si jí pamatovat.
Hoří, hoří, zapálil jsem vánoční stromeček. Hoří, hoří, to jsem ale pěkněj blbeček. Počkat, my ještě nemáme vánoční stromek, tak odkud teda cítím kouř a spáleninu, kdy se pálí dřevo a sladkosti? Aha, jedenáctý vzorek kalendáře je Octomore 09.1 5letá 156ppm 59.1%. Aroma je hustej sladkej dým hořící rašeliny, takovej, že se až divím, že není vidět, jak z té skleničky vychází. Není to jen obyčejný dým, ale cítím v něm i spálené dřevo od whisky sudu, citrusy, ovoce, z toho některé už pěkně olízly plameny. A zcela vzadu asi i dehtové tóny. Chuť má překvapivě sladký začátek působící jemným dojmem. Ale to jen takové lákadlo, aby se člověk nebál, chvíli po té dorazí ta silná vlna zkapalněného kouře, co byl ve vůni, provázená lehkou pepřovitostí. Na jazyku si lehce dohořívá rašelina a občas si do něj štípne. V dokončení se objeví větrový bonbón, doznívá sladkost a rašelina, lehce halená v dýmu. Asi i trocha sladkého ovoce, ale taky zadýmené. Je docela dlouhý. Je to zajímavý, je to hodně nakouřený, ale mám strach, že kdyby nebyla tak moc nakouřená, tak by byla více cítit její mladost, nedozrálost a trochu řídkost.
Dvanáctého dvanáctý je hezké číslo, doufám, že i v kalendáři bude něco hezkého (to je sice jen oslí můstek, protože v kalendáři nic špatného není, ale jsou tam věci dobré a lepší a ještě lepší). A je tam něco hezkého - Lagavulin 16letá 43% lahvovaná v roce 2001. V aroma sladký kouř a lehká vůně uzeného masa (méně výrazná než u DE). Sladké ovocné tóny s vůní kouře, čerstvého dřeva a stále nepřehlédnutelného čerstvě očouzeného uzeného. To zase budu mít hlad než usnu. Trocha zemitosti a suché rašeliny. Uživám si tu vůni a pomlaskávám si. Chuť za vůní nezaostává. Lehká sladkost rašeliny smíchaní s kouřem, uzené tóny, ovocné tóny, trochu jablek a pomerančů, do toho lehká sůl a jemná příjemná štiplavost. Dokončení krásně bohaté, dlouhé, opět nesoucí rašelinu, kouř, doznívající uzené, sladké a více se prosazují i ty slané tóny. Večerní chvilka poezie. Dokonalé zakončení první poloviny adventního kalendáře.
Druhá půlka začala stejně dobře jako končila ta první. Čekal tam vzorek 12 leté Highland Park 1992 Raw Cask ve stáčení od Blackadderu. Úžasně bohaté aroma a mocně silné. Těžce sladké, sladká hořká čokoláda, pomerančová kůra, vřes až vřesový med. Je pořádně hutné, musí se na něj opatrně. Z lehkého povzdálí je velmi příjemné. Chuť je také mohutná, trochu drsná, dřevitá štiplavost, hořká čokoláda, sladkost, troch pomerančů, větrový bonbon. V závěru pak karamel, doznívající sladkost a lehká lékořice. Nezní ani není zrovna komplexní, ale je to chuťový zážitek. I když od ní vlastně dostanete ťafku, tak stejně chcete pokračovat dál objevovat, působí tam určitá neodolatelnost, takovýhle ženský jsou fakt nebezpečný.
I den čtrnáctý přinesl příjemné pochutnání a Laphroaig PX Cask 48%. Výrazné sherry aroma podmalované příjemnou rašelino-kouřovo-dezinfekční vůní Laphroaigu. Slanost k tomu, těžké pomeranče. Příjemně vyladěná vůně. Chuť nezaostává za vůní, opět rašelino-kouřovo-dezinfekční, sladko-slaná, ovocná, dřevo ze sherry sudů. V dokončení se více prosadí kouř, ohořelé dřevo, rozinky, stále přítomné sherry. Je to velmi dobře popíjitelná whisky, má svojí drsnost, kouřovost a rašelinost a přitom krásně zabalené a zaoblené do sherry.
Highland Park začal druhou půlku a docela rychle je tu znovu, tentokrát 18letý. Voní to krásně, je to komplexní, vyvážení, vyladěné, příjemné. Lehká vůně mokrého dřeva, lesní květiny, sladkost, lesní med, vosk ze svíčky, možná i trocha toho lehkého kouře od právě zhasnutého knotu svíčky, při delším čuchání trochu až přeslazené. Ale stále příjemné, dobře čuchatelné. Chuť je také krásně komplexní, uhlazená, příjemná, nasládlá, lehká štiplavá hořkost dřeva, ovocnost, lehce jablka, dokončení krásně doznívá, lehce dřevo, sladkost, lesní květiny a tráva, úplně v závěru lehký náznak větrového bonbonu. Je to opravdu příjemné pití, krásně komplexní, krásně vyladěné, až je to vlastně ta jeho chyba. Za pár dní vím, že byla dobrá, fakt dobrá, ale nevím čím a proč. Nedostanu chuť na ní, protože si jí nepamatuju, ale rád po ní šáhnu, když budu chtít něco dobrého a nevyberu si chuťově z těch ostatních.
Dneska mě tu čeká starej dobrej klasickej desetiletej Laphroaig 40% lahvovanej v roce 200x. To je ta správná nemocničně-rašelino-kouřová klasika, tak jak si jí pamatuju. Sladké ovoce v hořícím jablečném sadu a z druhé strany pořádná nemocnice. Pak se přidá i slaný mořský vzduch a řasy. Tohle čuchám rád, jenže se z toho pomalu a jistě stává bohužel už jen vzpomínka (aktuální desítka je už někde jinde). Aroma je jednoduché, silné, výrazné. Chuť je krásně drsná, přímočará, celkem jednoduchá. Úvod je lehce sladově nasládlý, postupně sládne až do medu, opečených jablek a k tomu se přidává rašelina, kouř. V dokončení je spálenitost, dehet, ale stále orámovaný sladkostí a lehkou pepřovitostí a sladkostí mísící se se slaností.
Den sedmnáctý mě opět přenesl na pláž k moři a to ve společnosti 14leté Oban (všichni naštěstí víme, že se bavíme o whisky). Když jsem whisky nalil na skleničky a byl trochu více nad skleničkou, tak ke mne dovanula úplně nádherná vůně jablek - čerstvě nakrájené jablko, jen se do něj zakousnout. (Tohle jsme tam minule úplně přehlédl.) Ta vůně je cítit pouze z větší vzdálenosti, jakmile dám nos blízko je skleničce, tak zmizí a objeví se jiné. Tak přijde svěží mořský vzduch, dřevěné bedny s jablky, k mořské slanosti se přidává sladká rašelina (chce jí nechávat postupně vydýchat, žádné čmuch, čmuch a kopnout do sebe). A když už jsem si dost zavzpomínal na moře, dostatečně načuchal, tak můžu i ochutnat. Úvod je takový nezvyklý, lehká sladová sladkost ovšem mísená se slaností mořského vzduchu, takže jsem musel chvíli přemýšlet, co to vlastně je. A když se tam tyhle dvě poperou, tak celkem v jemné míře se setkávájí tóny ovoce, lehkého dřeva, čokolády a to stále lehce solené mořským vzduchem. Dokončení je jemné, sladké tóny, čokoláda, mísící se se slaností a závěr je voskový, jako kdyby to v té puse lehce ztuhlo. Zatímco o kus výše whisky připomínala podzimní pláž a sůl se dala slíbávat z tváří a rtů, tak teď je možné jí slíbat z celého krásného těla.
Na páteční večer vyšla ta správná večerní pohoda v podobě desetiletého Macallanu Sherry Oak Cask. Voní příjemně sladce po sherry, ovoce, dobrá čokoláda. V chuti hodně sherry, trocha obilí a čokolády. Příjemné dokončení. Celé je to příjemné, hladivé, vyvážené, prostě ideální pro večerní odpočinkové popíjení.
Na devatenáctý den vyšla opět desetiletá a taky stará, tentokrát je to Talisker 10letá 45,8% lahvováná v roce 2000. Výrazné rašelino kouřové aroma, s trochou uzenosti, sladkostí spáleného ovoce, když k tomu čuchám déle, pod sladkou vrstvou cítím i slanost mořské soly. Je to počucháníčko, těším se na to, co předvede chuťovým buňkám. Chuť přinese sladkou vlnu a zklamání, za ní jakoby nic nebylo, trocha řídké tekutiny, kde je trochu cítit kouř a rašelina. Ovšem při polknutí se projeví její síla, cestou dolů následuje výbuch, teplo se rozleje všude a skoro nezajímavá tekutina se změní v lávu a ukazuje celou sílu této whisky. Ukazuje se tam opět sladkost, rašelina s kouřem, ovoce a krásná dlouhá hřejivost. Je to jak když ukončujete schůzku s hezkou holkou, která se z původního jiskření přenesla do trapného ticha. Při loučení se v ní projeví ta dračice, opět zvedne váš zájem a do rána ten výbuch lávy nebude jenom jeden.
Na den dvacátý vyšel Ardbeg Uigeadail 54,2%. Sice to neumím správně vyslovit, ale jsou to blížící se vánoce. Kolem se line sladkost sladu a cukroví, ovoce, rozinek, skořice, vůně hořících vánočních svíček na věnci, včetně hořícího věnce pod nimi, netušil jsem, že věnec byl z rašeliny. Krásně silně nakouřený slad. Přidává se i uzený slad. V chuti krátká sladkost hned vystřídaná pořádnou silou ještě žhnoucí kouřící uzené rašeliny, mísící se s ovocem, lehce vanilkou, skořicí. Při polknutí ještě zopakuje výbuch chutí. Hřejivě ztéká dolů a při tom hladí, jak pomalu doznívá, cítím jak postupně vychládá, ale stále se z ní kouří. V puse mi zůstaly stopy po tom výbuchu, očouzeno a vyuzeno. Tak jako se Fénix stvořil z popela, tak z tohoto ohně vznikla jedna z bohyň Olympu a takto chutná.
Poslední dny se scházejí samé dobré a ještě lepší kousky, plus tuším co na mne ještě čeká a musím říct, že se to Markétě povedlo zamíchat přímo dokonale.
Vánoce se blíží a čeká mě tu poslední čtyřka. A to bude vyvrcholení nakonec, tak by to mělo být. Pod číslem dvacetjedna je schovaná Aberlour a'bunadh Batch No.12 60%. To je teda whisky, to se dá normálně přikusovat a je to sakra dobrej vánoční moučník. Už to aroma můžete nabírat lžičkou, jak je husté a hutné. Hodně sherry, hořká čokoláda - poctivej bonbon z hořké čokolády se sherry náplní. Těžké pomeranče, očouzené sherry nasáklé dřevo, sladkost hořké čokolády, trocha vanilky a vůně kůže, takové té pořádné brašnářské. Chuť silná jak aroma, přikusuji ji a žvýkám jak bonbon. Zpočátku krátká až medová sladkost, rychle vystřídaná pořádnou dávkou sherry, čokoládou, karamelem, pomeranče, vanilka a pak se znovu vrací ta sladkost čokolády a karamelu, která krásně doznívá v dokončení, kde se přidají ještě oříšky. Jedna z dalších bohyň Olympu, krásně opálená, dokonale tvarovaná, žádná podvyživená modelína.
A jak se pravilo v pohádce, tak v den dvaadvacátý přišla čtyřiadvacetiletá St. Magdalene od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask destilovaná 1978. V aroma sladké lakované dřevo, tmavá čokoláda, těžká karamelová sladkost, jablka, příjemné, pocitově hutné, komplexní. V chuti sladký karamel, čokoláda, lehká hořkost dřeva, ovoce, chuť je příjemná, vyzrálá, ale ničím výrazná, nemá ani komplexnost ani prázdnost. Trochu je i zklamáním po dobrém aroma. Ovšem dokončení zase všechno vyrovná, silná vlna, s dojmem kouřovosti, trochu rašeliny, pepřovitost až pálivost, dlouho doznívá, výrazně suchá.
Den předvánoční patří také plnění od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask, tentokrát je to Port Ellen 24letá. Když jsem ji nalil do sklenice, tak se tu šířilo takové rašelinové aroma společně s lesem. Nechal jsem ji chvíli vydýchat a aroma je zcela jiné. Listově kyselé, kyselá vůně spadaného listí, dřevo stromu, zemitost a na konci opět kyselost, tentokrát okurek. V chuti sladko-slaný-kyselý nástup, když odvane, tak přijde kouř ze dřeva i s tím ohořelým dřevem, které hřeje čím dál tím více, až se dostává k lehké pálivosti, kolem toho jsou tóny kouřem uzené karašeliny, ale i sladkost ovoce a trocha zemitosti. Dokončení se nese hlavně v duchu kouřem uzené rašeliny, ohořelým dřevem, dlouho doznívá, pak přichází i slané tóny. Je to dobré a zajímavé pití, ale tak trochu musím říct, že z mého pohledu má jméno větší než obsah.
Posledním vzorkem v adventním kalendáři je Brora 26letá od Douglas Laing v sérii Old Malt Cask destilovaná v roce 1974 a lahvovaná 2001. Aroma je silné, slaný mořský vzduch se potkává s těžkou vůní ovoce na dřevěné míse a lehkou rašelinou. Olejnaté konzistence se převaluje na jazyku, uvolňují se sladké tóny, lehce ovoce a dřevo, lehká rašelina a kouř. Lehce uvolňuje chutě, trochu ukolébá chuťové buňky. Aby mohla směřovat k výbuchu hřejivosti, výrazné pepřovitosti, která vyletí nahoru, dosáhne výšin a pak pomalu a dlouze sklouzává dolů, opět uvolňující tóny mořského vzduchu, rašeliny, ovoce a lehké sladkosti. Dlouho a pomalu to doznívá. To je jak orgasmus a příjemné uvolnění po něm. Ještě pár skleniček a budu ŠŤASTNEJ A VESELEJ a unavenej.
Online degustace Gold Cock Whisky - 10.12.2020
Hedonism Spirit uspořádal na FB online ochutnávku Gold Cock whisky ve spolupráci s Rudolfem Jelínkem a tak nejenže byly vzorky hezké vzhledově, tak byly i zajímavé a obsahovaly whisky, kterou běžně nekoupíte, včetně jedné novinky, která ještě ani nebyla v tu dobu na trhu. Během ochutnávky se připojil i Mirek Motyčka. Video z ochutnávky je dostupné i zpětně.
Gold Gock 10letá 2008 Cask Strength 62%: V aroma jsou ty procenta cítit, je dost silné a intenzívní. Když se trochu vydýchá, tak se ukáže sladkost, ovocnost lehce do švestek, meruňka, vůně čerstvého dřeva, sladkost až trochu do medu, obilí. V chuti opět nejdříve jasná síla sudovky, pak sladkost, ovocnost, máslové sušenky, příjemné pití. Dokončení trochu peckovité. Působí silnějším a bohatším dojmem než klasická desítka, která je uhlazenější.
Gold Cock Peated 2016 Cask Strength 61,3%: V aroma sladký ovocný kouř ze dřeva, sladké dřevo, švestky a meruňka, po chvíli se začne dopředu tlačit new-make, ukazující tak její mladost. V aroma ta sudová síla až tak znát není, za to chuti ano. Z kouře zbyl lehký nádech, je tam ovocnost, švestky už potlačené, spíše jablka a lesní dřevo. V závěru sladkost, lehký kouř, dřevo. Působí výraznějším a plnějším dojmem, než ta klasická, překvapila mě, že v aroma méně kouřová.
Gold Gock 20letá 1999 Cask Strength 59,6%:Oproti verzi se 49,2% je aroma výraznější, silnější a působí mohutnějším dojmem, je v něm výrazné dřevo sudu, sladkost, lesní med, mmeruňky s čokoládou, v závěru vůně lehká nakyslost. Působí příjemně, mohutně. V chuti nastoupí sladkost, vanilka, ovocnost, čokoláda, lehká štiplavost. V dokončení trochu dřetivité štiplavosti a hořkosti a lehká nakyslost. Je dobrá, v něčem lepší než ta 49,2%, ale obě mají svoje dobré stránky, nedá se říci, která z nich je lepší.
Gold Cock Madeira Finish 2016 Cask Strength 60,8%: V aroma lehké víno, časem se zvýrazňují madeirové tóny, příjemné a zajímavé. V pozadí bohatá ovocnost, lehké dřevo a kouř. V chuti příjemně zaoblená, jemnější než by člověk čekal u CS, ona tedy má ostré špičky, ale současně tu zaoblenost, která je zjemňuje, ovocnost - meruňky?, trochu zavřená, nedaří se mi dobře číst, ale celkově je z ní dobrý dojem. Příjemný dlouhý jemný závěr, krásně dlouho doznívá, s lehkým dřevem a madeirovým tónem. Povedená whisky.
Gold Cock Apple Brandy Finish 1992 Cask Strength 59%: V aroma zatuchlá papírová krabice na zatuchlé půdě ve které se vylila jabkovice, nevoní mi. Když ustoupí krabice, tak zůstane doma pálená jabkovice stále s tóny zatuchlosti. V chuti nezvyklá kombinace, kyselé jablko, různé koření, hřebíček, krátký závan sladkosti, do dokončení se nejdříve překlopí ta lehká sladkost s jablky a pak uzavřená hřebíčkem a ostatním kořením. Chuťově mi to whisky moc nepřipomíná, spíše kořenitý jablečný likér. Nijak mě neoslovila, další přeochutnávka by mě ani nelákala.
Gold Cock Wine Brandy Finish 2008 Cask Strength 58,6%: První dojem v aroma zelí, trochu do trpka, trochu do kysela. Když se trochu vydýchá, tak pak spíše k těžkému vínu a přidá se něco mezi vůní a smradem středně staré kůže. Po chvíli začne převládat vínovice. Moc mě neoslovilo. V chuti divně víno, trpká kyselost, lehce nahnilé hrozny, sladkost, dozvuk do vínovice. Taky mě nijak moc neoslovila.
Online degustace Old Well s Lukášem Andrlíkem - 13.11.2020
Pátek třináctého nemusí přinést jen špatné věci. Zrovna na tento den naplánoval brněnský Whisky Shop ochutnávku whisky Old Well ze Svachovky vedenou Lukášem Andrlíkem. Jak stárnu, tak jsem čím dál tím línější někam jezdit a i tenhle způsob má své kouzlo. I když vidět se na živo by bylo určitě lepší, jenže zase, kdyby ta ochutnávka byla v Brně, tak bych tam stejně nejel. (To není nic proti Brnu, ostatně z Prahy není daleko, jen metrem na Florenc a jednu stanici autobusem.)
Online ochutnávka probíhala přes Zoom, to umožňovalo i vzájemnou komunikaci, což je určitě lepší, než ochutnávka odprezentovaná přes FB. Bylo třeba předem se přihlásit, což znamenalo objednat si vzorky a mít možnost se ochutnávky zúčastnit. Mně se ten model líbí víc, ale i model prezentování na FB má své výhody, kdy ho můžete sledovat, aniž byste cokoliv pili (tedy nic vám nebrání pít z vlastních zásob a vzorky neobjednávat), objednávali, platili. Každé má svoje, každému vyhovuje něco jiného a buďme rádi za alespoň tyto možnosti v této divné době.
Technicky to měli připravené dobře, vše bylo funkční. Pro jistotu i udělali pár dní předem možnost testovacího připojení. Objednání i dodávka vzorků proběhla také bez jediného zádrhelu (z jejich strany, já si objednal, zaplatil a zapomněl napsat svojí adresu) a dorazilo to rychle a velmi dobře zabalené. Za mě spokojenost.
A spokojený jsem byl i s online degustací. Lukáš představil několik vzorků své (no dobře, whisky ze Svachovky, ale nebál bych se říci, jeho) whisky. Ochutnávalo se:
- Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla
- Svach´s Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4%
- Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla
- Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla
Co k tomu říct? Bylo to dobrý. Lukášův výklad zajímavý.
Pár mých poznámek, co jsem si stihnul během toho napsat (čím dál tím víc je mi jasné, proč rád ochutnávám v klidu doma a větší vzorky nebo jinak řečeno, ochutnávka je taková trochu společenská událost a seznámení se s tou whisky, než na nějaké velké popisování).
Rye (žitná) Whisky stále zrající v sudu po víně z oblasti Rioja, 4,5 let, sudová síla - Žito tak úplně nemusím, ale tohle bylo zajímavé. Tři a půl roku v sudu po bourbonu a 6 měsíců v sudu po víně z oblasti Rioja, 60% žita a 40% ječmenného sladu. Aroma je silné, žito, víno, kávové tóny, chuť nasládlá, víno, trochu ostrá-mladá, kávové tóny, tmavá čokoláda, v dozvuku se mi tam více projevuje to víno. po rozkápnutí: aroma se zjemnilo, objevilo se kakao, lehké víno v chuti více zesládla, více kakao, skořice, stále ostrá, ale méně. Je tam zatím cítit mladá ostrost, ale i když žito mi tak moc nejede, tak je to zajímavé a dobrý pití. U mně plusové body za zajímavé tóny a pro mne nezvyklý směr a charakter.
Svach's Old Well Whisky Drunk Cats on the Road 48,4% - Ke kocourům jsem se hodně rozepsal, když jsem ochutnával koupenou láhev, takže tentokrát jsem si poznámky nepsal (určitě plánuju i přeochutnávku) a jen jsem si je vychutnával. Tohle je hodně povedená whisky. To se fakt povedlo sladit. Není ani znát, že má lehce jen přes 3 roky, dvě třetiny sladu byly nakouřeny na 40-45ppm. Proč dvě třetiny? Protože se jedná o unikátní kombinaci whisky ze sudů po sladkých vínech (sherry, porto, Sauternes) z evropského dubu a z amerického bílého dubu. Konec zrání završilo 6 týdnů v sudu po víně Cabernet Franc z oblasti Bordeaux. Stejnou už Lukáš podruhé nenamíchá (a to ani kdyby chtěl), což nevadí, vyrobí zase něco nového a dobrého.
Speciální plnění pro The Whisky Shop - 2,5 letý kouřový destilát (2 roky zrání ex-bourbon, 5 měsíců Cabernet Sauvignon), sudová síla - V aroma je znát velký vliv vína, je krásně smetanově hladké, hladivé, v pozadí se tam povaluje kouř, hořká čokoláda a je v něm zatím ještě cítit ta mladost, v chuti lehká krátká nasládlost, silnější projev vína, pak jde do sucha a ukáže se i dřevo, po rozkápnutí: se výrazně uvolní vůně, ukáže se předtím skrytá rašelina a kouř, upozadí se víno, hořká čokoláda, v chuti se zajímavě rozvinula, příjemně široké vinné tóny, lehká suchost, v dokončení se objeví slabý slaný dozvuk. To víno je tam dost znát, ale nepřebilo tu whisky, zajímavě si spolu sedlo. Tohle se mi taky líbilo, to by se dobře popíjelo.
Kouřová whisky stále zrající ve čtvrtinovém sudu po Laphroaig (Quarter Cask), 4 roky, sudová síla - 3 roky zrála v sudu po bourbonu a rok dozrává v sudu po Laphroaig Quarter Cask. A je to znát. Aroma je teda síla, je tam hodně znát vliv toho Laphroaigu a dřeva sudu, ovoce. V chuti se také nezapře, sladkost, vliv Laphroaigu, ovoce, jablka s meruňkama, slanost. Kdybych to jel naslepo, tak bych si myslel, že je to nějaká z verzí Laphroaigu, nemám tu Quarter Cask k porovnání, ale podle vyjádření ostatních, to zaměnitelné není. Chutná mi to, to jo, ale mám malinko rozporuplné pocity. Tak moc mi to připomíná Laphroaig, že si to koleduje o porovnávání s ním a to není dobře, na druhou stranu Laphroaig si to u mě tou poslední desítkou rozházel natolik (furt jsem jim to nezapomněl), že tohle se mi teď líbí víc a nechci si kazit chuť porovnáváním s Laphroaigem. Hodnotíme ale ještě mladou whisky, která má asi ještě pár let před sebou, doporučil bych jí nebrat si víc z toho Laphroaigu a trochu se zaoblit.
Přiznávám, že jsem si během online degustace ty vzorky nevypil úplně a při psaní textu jsem je dopil, což mi pomáhalo trochu více rozvinout mé poznámky. Přeju Whisky Shopu dále štastnou ruku při výběru dalších ochutnávek, Svachovce a Lukášovi další úspěchy při výrobě našeho skvělého pití a všem ať ve zdraví fyzickém i psychickém přečkáme tuto divnou dobu.
Návštěva Svachovky - 24.7.2020
Byl jsem asi poslední z české whisky komunity, kdo tu nebyl :)
Ale už se mi to povedlo také napravit.
Během dovolené v Jižních Čechách jsem do rodinného programu zkusil propašovat i návštěvu Svachovky, výrobce whisky Old Well. Manželka whisky nepije a děti jsou zatím nezletilé (doufám, že mi ji doma také nepijí), ale vyšly mně a ménu koníčku vstříc (včetně toho, že nebudu zpět řídit). Svachovka nás přivítala průtrží mračen a kroupama, že jsme museli chvíli počkat, než se vůbec dalo vystoupit s auta. Další drobností bylo, že když jsem jim psal, že bych se rád zastavil, tak jsem použil termín "příští týden" a tak když jsem tam přijel, tak jsem nebyl očekáván, protože přece přijedu až příští týden. Přesto si na mne udělali hned čas a nemusel jsem tam čekat celý týden. Ujal se nás Lukáš Andrlík a byli jsme přivítání i panem Cvachem, kterému se tímto omlouvám, protože jsem si ho nebyl schopen přesně zařadit, tak jsem pouze věděl, že má něco společného se Svachovkou. Mozek už byl přecvaklý do módu "whisky".
Po krátké prohlídce palírny, kde jsem také byl vyvedem ze svého omylu o zde používané kontinuální destilaci whisky (dedukce na základě fotek, protože v době prvního psaní článku o této whisky mnoho informací nebylo - již je to v textu opraveno), jsem se šli podívat do sklepa ke zrající whisky v sudech. Je to krásné místo. A je zde uloženo mnoho skvělé a strašně dobré zrající whisky. Když jsem ochutnával první skleničku, tak se dcera strachovala, zda neplánuji zpět řídit a zda se neopijí z výparů zde ve sklepě (a to ani neabsolvovali ode mne přednášku o andělské dani). Poznámky z ochutnaných ode mne nečekejte. Za prvé tam byl člověk na návštěvě, takže si to užíval a za druhé je velmi rychle stržen Lukášovým nadšením pro whisky. Všechno bylo dobré až skvělé a nerad bych něco z toho vyzdvyhoval nad ostatní. Ale jednu konkrétní poznámku doplním - nová whisky ze sudu po Laphroaigu je skvělá. Odcházel jsem plně spokojen a celkem opit.
Padlo i pár dotazů a názorů. Z určitého pohledu mi chybí core produkt. Ale jak mi bylo vysvětleno a musel jsem tomu dát zcela zapravdu - když chcete dát na trh core whisky své značky, tak jí musíte mít více než jeden sud a hlavně chcete, aby to bylo opravdu dobré, aby vás to dobře reprezentovalo. No a to musíte nejdříve odladit, tedy zkoušet, učit se a mít zpětnou vazbu od ostatních. A to chvíli trvá, vždyť první whisky ze Svachovky je na trhu zatím necelý rok. Takže nakonec souhlasím s tím, že nemají tvář ve formě core produktu - tohle je ta klasická Old Well, ale mají tvář v tom, kolik toho zkoušejí a jak dobře se jim to daří. Po ochutnání se "vzdávám požadavku" na core produkt. Co se týče zpětné vazby, tak jsem měl pocit, že česká whisky komunita uznává Svachovku až nekriticky. Po návštěvě se už nedivím. Když si sečtete skvělou whisky, osobnost Lukáše Andrlíka a jejich celkový přístup, tak k nim a jejich whisky získáte opravdu kladný vztah. Jsem velmi rád, že za návštěva vyšla a doufám, že se s jejich whisky a s nimi opět někde brzy setkám. Na doma jsem si alespoň něco málo koupil a přidal i skleničku.
Na závěr skoro "povinné foto" s Lukášem Andrlíkem (ten vlevo) a sudem z mizunary (ten uprostřed).
V restauraci se pak ještě můžete pokochat malou sbírkou whisky a já ještě pohladil chuťové (a dost opilé) buňky dobrým pivem.