» informace » ochutnávky
Ochutnávky whisky 2025
Whiskeria: Carpathian whisky - 26.3.2025
Ve středu 26.3.2025 se ve Whiskerii uskutečnila ochutnávka a vlastně i představení rumunské whisky Carpathian. Jméno whisky odkazuje na Karpaty, v jejich podhůří palírna stojí.


Když se řekne Rumunsko a Karpaty, tak dost lidí napadne Transylvánie a taky Dracula. Draculu byste asi potkat nechtěli, jeho nevěsty (i když jsou hezké a zoubky jak perličky) tak nejspíše také ne. Rumunské whisky se ovšem bát nemusíte. Už jen to, že se na výrobě podílí/podílel Allan Anderson, který má více jak 30 let zkušeností s výrobou skotské a irské whisky a jehož jméno je hrdě uvedeno na etiketě, dává vysoké naděje, že ta whisky nebude špatná. Další zajímavostí jsou destilační kotle, viz fotka. A opravdu není špatná. Je škoda, že na ochutnávku dorazilo minimum lidí a nevyužili tuto možnost se s rumunskou whisky seznámit.




A co jsme měli možnost ochutnat?



Díky za možnost je ochutnat, člověk by je asi sám nekoupil, protože by tam byla i předem určitá nedůvěra. Ono mimo Skotsko je těch povedených znatelná menšina. Tady je vidět, že jdou správnou cestou a než aby ji dlouze hledali, tak si od začátku nechali poradit (dobře, je taky vidět, že finance u nich zrovna problém nejsou), myslím si, že dost lidí bude příjemně překvapeno, co dokáže nabídnout rumunská whisky.
A uzavřu to písničkou, co mě napadla hned na začátku psaní.
The Blend Premium - Praha 20.3.2025
Od manželky jsem dostal k svátku lístek na Blend Premium. V roce 2024 jsem si doma zkoušel The Blend - Whisky Blending Kit a roce 2022 jsme byli oba na klasickém Blendu, který jsem od ní dostal, když web Whisky Online měl 20 let. (Dobře jsem ji vybral, já vím.)



V čem se liší Blend Premium od klasického? Hlavně whisky a to jak těmi, které ochutnáte okolo, tak těmi, které používáte k vytváření vlastního blendu. Začátečník může klidně zvolit klasický Blend a z jeho pohledu nebude o nic ochuzen, ochutná dobré whisky a zážitek bude mít na stejné úrovni, jako začátečník zatím neocení ten rozdíl mezi různými whisky. Pokročilý raději zvolí Blend Premium, kde jsou použité whisky o level výše a jako třešničku na závěr se dozví i kolik procent má jeho výsledný blend. Zdenyho výkon bude o obou Blendů vždy skvělý.




Jak probíhal tento The Blend Premium a co jsme ochutnávali? A jak jsem to viděl?
Hned po příchodu nás Zdeny uvítal welcome drinkem a drobným občerstvením. Scénář Blendů je v základu stejný. A pak jsme při poslouchání informací o whisky od Zdenyho začínaly první připravenou whisky a to byla Chivas Regal 18letá. To není špatná whisky na zawhiskování, že?
Poznámky jsem si dělal během Blendu, takže jsou spíše stručnější, neměl jsem tam prostor na své dlouhé romány.
![]() | Chivas Regal 18letá 40% Ve vůni jsem měl hodně zralého ovoce, vanilku. Je hezky vyvážená. V chuti je míň výrazná než ve vůni, dost jemná, komplexní, máslové sušenky, karamel, zralé ovoce. V dokončení lehce kořené zralé ovoce. Celkově je to hezky zralý blend, jemný, ve vůni je výraznější než v chuti. 76/100 (WB:180074) Bodování blendů nemám úplně rád, protože oproti single maltům, které bodují svojí výrazností a charakterem, se blendy snaží být komplexní, vyvážené a dostupné pro širší publikum. (Jak jsem se pak doma při psaní díval, tak jsem jí na Blendu dal stejně bodů jako cca před dvěma roky doma, při delším ochutnávání.) |
![]() | Druhou whisky ještě před blendováním byla Royal Salute 21letá The Signature Blend 40%. Ve vůni hodně ovoce, zralé ovoce, lehké koření, skořice, jemná, vyvážená. V chuti hodně zralého ovoce, vyzrálé jablko, skořice, příjemně komplexní. V dokončení kořením zvýrazněné ovoce, zralé jablko. Celkově je to hodně a dobře vyvážený komplexní blend. 80/100 (WB:148927) |
A pak přišly na řadu whisky, ze kterých budeme míchat svůj vlastní blend. Ty whisky reprezentují různé chutě a charaktery, které do výsledného blendu přinesou a tak bylo třeba se s nimi nejdříve postupně seznámit.
![]() | Prvním zástupcem single malt byl Glenlivet 15letá French Oak Reserve 40% Ve vůni jsem měl hodně zralé jablko, hodně zralého ovoce, až výrazně - rozmačkaná zralá jablka, postupně skořice, výrazný jablečný závin. V chuti také hodně ovoce, jablka, dost plná, lehce kořeněné zralé ovoce. V dokončení jablečný závin s kořením a skořicí. Celkově fajn whisky, plná a s jablky. 78/100 (WB:182173) |
![]() | Další byla myslím Aberlour A'bunadh Batch No.81 61,6%. Ve vůni sherry, dřevo sherry sudu, těžké ovoce, čokoláda, rozinky, kandované ovoce. V chuti kandované ovoce, hořká čokoláda, kořené zralé ovoce, zákusek v chuti, postupně čokoláda. V dokončení kořeněná čokoláda se zralým ovocem, dlouhé. Celkově to byl takový kořenitý ovocný zákusek, dojem nebyl špatný, ale takový hutně uzavřený, kdy mi dřevo sherry sudu a to koření tak nějak všechno uzavíralo. Jako když si kousnete dobrého zákusku a najednou máte pocit, že jste si kousli moc, máte toho plnou pusu a snažíte se to polknout. Furt je to dobrý zákusek, jen ten celkový dojem se trochu naboural. 80/100 (WB:250224) |
![]() | Další ingrediencí byla Scapa 16letá 48%. Tahle whisky chtěla na projevení dost času. Ve vůni se mi míchá sladkost medu s nádechem vosku a cistrusů. Postupně hodně do převoněné květinovosti. S postupem času začne hezky komplexnět, květinavost se zklidní do příjemné, otevírá se víc. A s dalším časem mi začala jít hodně do hezkého medového vosku s květinami. V chuti se více otevře (porovnáváno s dojmem vůně na začátku), lesní med s citrusy a trochu nádechem vosku. Postupně hutnější ovocný med, ale do takové té hezké hutnosti. V dokončení lesní ovoce, hutný med z lesního ovoce. Celkově se postupem času otevírá, chce svůj čas, v prvním dojmu není tak zajímavá, ale začne komplexnět. Vyniká hutný ovocný med, trochu vosku, lesní med. Kdybych jí nedal čas, tak má tak o pět bodů míň. 85/100 (WB:261639) |
![]() | Kouřovou část zastupoval Finlaggan Cask Strength 58%. V aroma výrazný kouř, opečené ovoce až do spáleného ovoce, spálené dřevo, vinný pocit. V chuti spálené ovoce, sladkost opečeného ovoce, ale s nádechem spáleniny. V dokončení ovocný popel, kořeněné opečené ovoce. Celkově mi přišla dost do spálena, jak když opekáte ovoce, ale trochu se u toho zakecáte. 76/100 (WB:75897) |
A když jsme se seznámili s jednotlivými whisky, které použijeme k míchání vlastního blendu, tak jsme se mohli pustit do vlastní výroby a zkusit si vyrobit ten nejlepší blend a všem ukázat, jaké by to bylo, kdyby nezaměstnávali amatéry :)
Když jsem viděl ty whisky na stole, tak jsem chvíli přemýšlel, zda si nevyrobit do vlastního blendu jen grain a ostatní raději nevypít. Surovin ale bylo dost a tak bylo z čeho vyrábět i co u toho dále ochutnávat.
Já jsem se rozhodl pro výraznější a hutnější variantu, vynechal jsem grain whisky a základ mi dělal Aberlour (40%), trochu jsem ho dojemnil Glenlivetem (30%) a Scapou (30%) a nakonec zkusil přidat i trochu toho kouře Finlagganu (20%). Že dělá součet 120% není podstatné, přebytek se vypije.
A když jsme všichni domíchali a cítili se jako ty nejlepší blendeři, co se do dneška minuli s povoláním, tak nás čekala závěrečná whisky této akce. A to 20letá Chivas Ultis.
![]() | Chivas Regal XX 20letá Ultis 40% Tohle je ukázka krásně komplexní whisky ve všech směrech, ukázka toho master blenderství, že je to něco víc, než jen smíchat pár kousků whisky. Že je to umění, vyladit to do takové komplexnosti. Druhou stranou komplexnosti je, že tam vlastně nic nevyčnívá, nic neruší a člověk si nakonec nic nepamatuje. Jak na volbě krásy, kde jsou všechny krásné, dokonalé, vítězku můžete vybrat skoro náhodným výběrem, ale druhý den si nepamatujete, čím se vlastně lišily a jak vypadala která, přesto víte, že jste viděli krásné ženy. 84/100 (WB:220779) |
Po komplexním Ultisu začínám uznávat, že můj výsledek míchání asi neprotrhl hranici bodové škály, že je dobře, že jsem tu výpověď do práce neodeslal a raději se budu dál věnovat ochutnávání whisky, než jejímu tvoření. To ovšem nic nemění na tom, že The Blend je skvělý whisky zážitek, který určitě můžu doporučit. Navíc ženy mívají lepší výsledky než muži, protože lépe rozeznávají více vůní a chutí. Což nijak nepřekvapuje, já třeba rozeznávám 16 základních barev, kdežto moje manželka zná i barvy o kterým nevím, že existují a o schopnosti dělat více věcí současně raději nehovořím.





Při ochutnávání svého blendu jsem si vzpomněl na svůj pokus péct chleba, to dopadlo jak v té pohádce:
Upeč třeba chleba
postav z něj pak zeď
vždyť žrát se to nedá
přestaň s tím hned teď
A tečka :)
