» informace » zajímavosti » archiv 2006
Zajímavosti ze světa whisky (archív 2006)
Já vám nějak nevím
Málokdy reaguji na články v časopisech či na reklamní letáky, ale tentokrát mi to nedalo. Ti co o whisky již něco vědí, ti nad tím mávnou rukou, ale ti kteří nic nevědí, tak dostávají nepravdivé či zkreslené informace.
Jako první mne zaujala informace z časopisu Instinkt č.48 z 30.11.2006. Titulek "Stopadesátiletá" mi připadá lehce zreslující. Desetiletá whisky nebude po 90 letech stoletá, ale devadesát let stará desetiletá whisky. Těch stopadesát let lze v tom článku také brát k té láhvi, pak je to v pořádku. Protože ale u whisky se vždy hovoří o stáří whisky, přijde mi to trochu zavádějící. Nelze se pak někdy divit, že někdo má dojem, že 20 let stará neotevřená láhev whisky Johnnie Walker Red Label má nyní nějakou závratnou cenu. 20-ti leté se přeci prodávají už docela draho a tahle je navíc opravdu stará.
Druhou věcí, co mne zaujala, byl leták z prodejny Makro. Na prodejnách udělali tzv. Vinný humidor. Na webu k tomu píšou toto: víno je živý organismus, jenž se vyvíjí, zraje a tím významně mění své chuťové vlastnosti. Pro ideální zrání je nutné uložení vína v horizontální poloze při konstantní teplotě a stálé vlhkosti. Tyto optimální podmínky, jenž dokáží navodit prostředí vinného sklepa, zajišťuje speciální, prosklený a plně klimatizovaný prostor – vinný humidor. Možná poněkud netradičně zvolený název, však plně vystihuje netradičnost vína, jenž je v těchto prostorách uchováváno. Skvosty nejprestižnějších vinařských oblastí, ikony milovníků i sběratelů vína a kultovní apelace bezpodmínečně potřebují tu nejvyšší péči.
Což o to, pro víno je to asi dobré, ale pro whisky celkem zbytečné. Je to samozřejmě lěpší než otevřená láhev vystavená na sluníčku, ale víno má přecejen v některých věcech vyšší nároky. Na prvním obrázku z Makra je vidět skříň a její horní polici typuji Chivas Regal a Bushmills. Neznalý člověk tak může nabýt dojmu, že toto je ten správný způsob skladování whisky. A jak se tedy potom skladují kvalitní whisky, když tyto byly skladovány takto? Další věcí, která mne v létaku z Makra praštila do očí je vysvětlení stáří whisky. Na dalším obrázku z letáku Makra je jedna stránka z tohto letáku a potom dva výřezy, kde jistě mojí připomínku objevíte. A již jen drobností je na webových stránkách označení Jacka Danielse jako bourbon a whisky v nabídce s názvem - Old Malt Cask "12".
Kupte si tuto skvělou dvanáctiletou whisky, nyní koupíte a již příští rok budete mít doma třináctiletou, další rok čtrnáctiletou, a než se nadějete, tak budou maurity, pak vysoká škola, děti, vnoučata, atd. A když vydržíte osmnáct let, tak již budete mít doma třicetiletou whisky a tu potom můžete za těžké peníze prodat. No nekupte to za tu cenu. :)
A pokud zavoláte do 30 minut, tak vám ještě zdarma přidáme tento praktický pytlík, do kterého si můžete láhev whisky schovat. :)
Ardbeg - Cesta k dospělosti (The Path to Maturity)
Palírna Ardbeg přišla se zajímavým nápadem. Cesta k dospělosti (The Path to Maturity) 1998 - 2008 při které sledujeme postupný vývoj známé destileté whisky Ardbeg. Whisky byla destilována v roce 1998 a svých dospělých deseti let dosáhne v roce 2008. V roce 2004 byl stočen Ardbeg Very Young v sudové síle 58,3%. V letošním roce 2006 byl stočen Ardbeg Still Young také v sudové síle 56,2%. A v roce 2007 bude stočen Ardbeg Almost There. V roce 2008 se dočkáme již finálního 10-ti letého Ardbegu, jak jej známe nyní. Je to jedinečná příležitost sledovat vývoj a proměny jedné whisky na cestě k whisky, kterou mnozí z nás dobře znají. Bohužel již stočené whisky byly pouze v limitovaných sériích a tak se těžko shání. Ochutnat je postupně za sebou by bylo jistě zajímavé.
Mystify - Luxusní 18-letá Whisky určená speciálně pro český trh
Našel jsem jeden zajímavý článek z roku 2000. Co vy na to? Pište do diskusního fóra nebo mně na mail.
Mystify - Single Highland Malt Scotch Whisky je luxusní 18-letá skotská whisky určená pouze pro český trh při příležitosti roku 2000.
Už i Česká Republika se zařadila po bok velkého množství států, pro které je vyrobena a namíchána whisky. Tato whisky potom bývá dostupná pouze v těchto státech a někdy v síti Duty Free Shopů. Vedle již existující klasické whisky (Wyzour) se nyní objevila i whiska luxusní - Mystify. (pro porovnání: speciálně pro trhy v Latinské Americe se vyrábí Ballantine's 18 Years Old, pro Duty Free Shopy Ballantine's Sensations) Díky některým mým přátelům jsem byl pozván na první prezentaci této whisky v České Republice. Měl jsem tedy již možnost ji ochutnat, seznámit se s její charakteristikou a přinést Vám první informace o této nové značce včetně fotografie. Někdo se možná pozastaví nad tím, proč na fotografii není láhev plná. Odpověď zní: k čemu je skotská, když ne k pití - a to je přesně to, čeho jsme se drželi. Tato whiska bude v Čechách oficiálně uvedena na trh v polovině května. Je možné, že právě při příležitosti 3. Mezinárodního veletrhu vín a lihovin v roce 2000. Osobně si myslím, že tento 18-ti letý skvost by neměl chybět v žádném baru milovníka whisky (a nemyslím tím pouze odborníky). Její běžná prodejní cena byla doporučena: 1.480 ,- Kč.
A něco o whisky. Je namíchána přesně z 29 druhů whisky. Základním kamenem této kvalitní směsi je A.W. Hirsch Reserve (19y) a Talisker (obě pocházejí ze Skotské Vysočiny, nedaleko města Dumfries). Charakteristika: barva - zlatočervená, vůně - komplexní s lehkým nádechem tropického ovoce, chuť - výrazná s náznakem rašelinových blat s dlouhým vanilkovým tónem. Její rozmáchlé epické vlastnosti inscenuje Scott (mistr blender) s řemeslně dokonalým přehledem a originální invencí zkušeného mistra narativního obrazu. Jako u každé whisky takovýchto kvalit se doporučuje ji neředit jinými nápoji. Pokud by Vám připadala silná, tak pouze vlažnou vodou, aby nezanikla její vůně a chuť.
Tak trochu mě udivilo, že na tento článek plný absolutních nesmyslů nikdo nereagoval.
20.5.2006 - 4. narozeniny Whiskyonline.cz
Whiskyonline.cz oslavil/oslavila svoje čtvrté narozeniny. Právě jsem zjistil, že jsem se nikdy nezamýšlel nad tím, zda je to TEN web whiskyonline nebo TA whisky. Protože ale větší vztah mám k whisky než k webu, tak to bude TA Whiskyonline.cz :)
Narozeniny sice oslavila 20.5., ale toto povídání píši až 17.6. Toto zpoždění je vlastně pro WOL již delší dobu bohužel charakteristické, na narozeniny jsem nezapomněl, ale věčný nedostatek času a jiné povinnosti, které musí mít přednost, vedou k tomu, že celý web je ve velkém časovém skluzu i oproti mým představám.
Využijme výročí k malé bilanci:
Začnu tím co se povedlo (je toho méně a bude to kratší) - Přestože nikde neinzerujeme a některé webové vyhledávače nám nepřejí, našli jsme slušné množství čtenářů. Alespoň v určité části je zde velmi slušné množství informací. Povedla se navázat určitá spolupráce s některými obchody a dostali jsme k dispozici velké množství kvalitních fotografií (budeme velmi rádi za mnoho dalších i do budoucna) a různých doplňujících informací.
A teď ty méně úspěšné věci - Informace (ať obecné, tak i značky) přibývají v poslední době velmi pomalu, což je dáno jednak velkým nedostatkem času, tak i horší dostupností informací a postupným přebíráním již získaných informací a fotek (na pohled to přináší minimální výsledek, časově je to ale velmi náročné). Je problém s prohlížení WOL v některých internetových prohlížečích (no dobře, kromě IE skoro ve všech), je to dané tím, že v době, když WOL vznikalo, tak ostatní prohlížeče patřily součtem do 4% menšiny (obě strany to prosím berte s nadhledem, jde jen o procenta) a přizpůsobení ostatním prohlížečům by znamenalo dost práce s minimálním užitkem. Nyní je v plánu předělání jak vzhledu, tak i vnitřního kódu, vše ovšem naráží na čas a hlavně na fakt, že WOL nikoho neživí a všichni pro ni pracují zdarma a bývá tedy v prioritách odsunuta vždy za věci, co nás živí. Přestože se webové vyhledávače rádi ohánějí kvalitou a pořadím nalezených odkazů, tak ne každý se vydrží proklikat až k WOL přes různé prý známé osoby, co se někde whisky opili, pár řádkové povídání o whisky, obchody a bary. A tak bohužel dost lidí o WOL neví. S tím také trochu souvisí diskusní fórum, osobně jsem čekal, že bude živější a zajímavější. Další věcí, co mne osobně mrzí, je neaktuálnost některých informací, souvisí to hlavně s již zmiňovaným nedostatkem času, nestíhám zpracovávat již vlastněné materiály a současně hledat aktuální informace. Pár lidí se kdysi nabídlo, že by něco udělalo, ale bohužel z toho nic nebylo. Osobně se tomu zase tolik nedivím, protože dva večery na něčem sedět a pak mít pět řádků textu a pět obrázků člověku optimismu moc nepřidá. Vadí mi to pouze u jednoho člověka, kde jsem očekával, že se na určité spolupráci dohodneme (i jsem proto vstřícné kroky udělal (včetně některých připravených, které jsem neudělal)), ale také to skončilo do ztracena.
Doufám, že zatím stále udržíte WOL přízeň, pokusím se vám nezávazně slíbit, že zkusím na WOL najít více času. Mám zde mnoho kvalitních fotek, které nahradí, některé co zde jsou a tak si bude moct přečíst informace na etiketě skoro stejně dobře, jakobyste drželi láhev v ruce. Informací o různých whisky (a taky whiskey a bourbonech), že při rozumném pracovním tempu mám ještě dva roky co dělat a při stávajícím ještě nejméně deset let. Děkuji také těm, kteří mi vrátili energii potřebnou k další práci na WOL (některé delší pauzy v aktualizacích byly způsobeny mojí únavou ze psaní o whisky).