» teorie » oblasti výroby » skotsko
Oblasti výroby - Skotsko
Aby whisky mohla nést přívlastek skotská, musí výroba (tedy destilace a zrání) probíhat ve Skotsku. Od roku 2012 musí být ve Skotsku také lahvována, již není možné lahvování v jiné zemi, jak se dříve používalo u levnějších značek či značek určených pro některé trhy.
Ve Skotsku se z hlediska výroby whisky mluví o několika oblastech. Highlands - Vysočina, Lowlands - Nížina, Speyside, ostrov Islay a Campbeltown. Speyside je geograficky součástí oblasti Highlands a tak se lze někdy setkat, že palírna z oblasti Speyside má na etiketě uvedeno Highland. Ostrovy nejsou uznaná oblast a jsou brány jako součást Highland. Ovšem jedná se o natolik oblíbené a rozšířené označení ostrovů jako oblasti, že se s tím lze velmi často setkat (i WOL má stále ostrovy jako vlastní oblast).
Všeobecně se traduje, že Lowland Malt Whisky jsou lehčí, jemnější, že Highland Malt Whisky mají spíše ovocnou příchuť, zatímco Islay a Campbeltown Malt Whisky jsou nápoje výrazné rašelinné vůně a chuti.
odkaz na mapu SWA v pdf ve větším rozlišení - 06/2024
Zeměpisná poloha je jakýmsi klíčem k tomu, jaký charakter bude mít výsledná whisky, ale nemyslím, že je to hlavní důvod charakteru whisky. K tomu je však nutné vzít v úvahu další nezbytné aspekty: množství a kvalitu rašeliny sloužící jako palivo k sušení sladového ječmene, dále minerální složení a chuťovou charakteristiku vody používané danou palírnou, vzdálenost té které palírny od oceánu, druh ječmene, stupeň klíčení a intenzitu sladování, typ, tvar a obecné vlastnosti destilačních kotlů, zkušenosti mistra destilátora a v neposlední řadě i druh sudu, v němž destilát dozrává. Nesmíme však také zapomenout ani na víly, lesní a vodní skřítky, legendární historické postavy a spousty mýtů, jimiž jsou Skotsko a výroba whisky opředeny.
Highlands (Vysočina)
Severní část Skotska. Oblast Speyside, ostrov Islay, ostrovy či Campbeltown bývají někdy uváděny jako součást Highlands, zeměpisně v této oblasti i leží, ale pro jejich vlastní charakter je budu uvádět jako jednotlivé oblasti. Zde vyráběná whisky bývá hodnocena jako plně aromatická, chuťově vyvážená se sladovým a rašelinovým nádechem. V některých publikacích je tato oblast ještě dělena na Northen Highlands, Eastern Highlands, Western Highlands a Pertshire. Oblast Pertshire oplývá palírnami, jejichž produkty mají chuťově bohatý, medový charakter a často se zamlouvají i krásnější polovině lidstva.
Speyside
Oblast řek Findhorn, Lossie, Spey s přítoky Avon, Livet a Fiddich a Deveren leží ve východní části Vysočiny. Whisky zde vyráběná je z nejproslulejších, její chuť je pevná, čistá, jemná, delikátně vyvážená s náznakem nasládlosti a prolínají se v ní výrazné ovocné a medové podtóny. Některé zde vyráběné whisky mají zas ostrou, trávovou příchuť. V této oblasti je přes 50 palíren, které produkují cca 50% skotské whisky.
Islands (Ostrovy)
Ostrovy nejsou uznanou oblastí, ale stejně tuto "oblast" dál rád používám (a nejen já). Whisky z ostrovů vynikají pestrou škálou vlastností, od slanosti a silné rašelinné chuti (typické také pro whisky z ostrova Islay) po sílu a komplexnost (které jsou zase typické pro whisky z Northern Highlands). Na chuť této whisky má velký vliv právě blízkost moře. Pro všechny sladové whisky této oblasti je příznačná olejnatost a kovová vůně a chuť.