» whisky » evropa » česká republika
RADLÍK
Česká republika
Palírna Radlík byla nedaleko Prahy založena v roce 1998 jako pěstitelská pálenice. O tři roky později zde vznikl i řemeslný lihovar, kde vznikla celá řada ovocných pálenek. V roce 2018 se palírna významně rozšířila a zmodernizovala a v polovině roku 2021 zde vypálili svou první budoucí whisky.
Sladinku si sami vyrábějí v pivovarech a nebojí se experimentovat s různými typy sladů, nakuřovaných i nenakuřovaných. Využívají sudy po bourbonu či po různých fortifikovaných vínech a plánují zkusit i sudy, ve kterých zrály některé zde produkované ovocné pálenky.
fotky z palírny najdete níže u textu z návštěvy palírny Radlík
Typy
23.října 2024 šly do prodeje první whisky Radlík The First One - Unpeated 45% v počtu 140 láhví a Radlík The First One - Peated 45% v počtu 450 láhví. Jedná se o tříleté whisky. 27.listopadu 2024 pak šla na trh poslední z této edice, a to Radlík Chocolate Malt 45%.
Palírna k nim v rámci uvedení na trh napsala:
Inaugurační edice Radlík Whisky
Ta první je jen jedna – The First One Radlík Whisky
Naše inaugurační whisky uváděná pod značkou Radlík Whisky byla destilovaná postupně od dubna roku 2021 a poslední várka naplněna do sudů v říjnu téhož roku. V rámci této No. 1. edice s názvem „The First One“ vzniklo 140 nenakouřené (Unpeated) whisky, 450 lahví nakouřené (Peated) a 370 lahví whisky z čokoládového sladu.
Při tvorbě inaugurační whisky jsme se rozkročil velmi zeširoka. Chtěli jsme vyzkoušet různé typy sladu, různé pivovary, kde se rodila sladina i najít nejvhodnější kvasinky pro fermentaci.
• Sladina
byla připravena vždy pod naším vedením a za přítomnosti našeho kolegy Jiřího Čížka, který je i zkušeným sládkem. Slad jsme odebírali z klasických humnových sladoven, především z Bruntálu a Kounic a experimentovali jsme i s různými typy sladu. Vedle základního Plzeňského jsme vyzkoušeli i Mnichovský, typu Ale a dokonce i pražený Čokoládový. Výrobu sladiny jsme otestovali například v pivovarech Bruntál, Prokopák, Únětice, Olivův pivovar a Pikovar. U typu Peated jsme v prvním roce nechali slad nakuřovat na 10 až 30 PPM, v pozdějších letech více přitvrzujeme.
• Fermentace
sladiny probíhala vždy u nás na Radlíku, kde jsme využili unikátní kvasné nádoby umožňující přesnou regulaci teploty kvašení. Postupně jsme prověřili kvasinky například Brewmaster USA, Browin turbo whiskey revolta i Maurivin (M). Nakonec jsme se ustálili na konkrétním typu kvasinek firmy Lallemand, který vytváří estery dodávající více ovocného, kořenitého a květinového aroma. Potvrdili jsme si, jak velký vliv mají kvasinky na výslednou záparu, stejně jako teplota, a tedy i doba kvašení.
• Destilace
Za zásadní považujeme typ destilačního zařízení a způsob destilace. Používáme klasickou dvoukotlovou plně měděnou aparaturu (Pot Still), která je doplněna řadou inovací. K nejzásadnějším patří rektifikační patra na druhém kotli. Ta umožňují přizpůsobení se charakteru suroviny a autorské ovlivnění destilace. Vyzkoušeli jsme pálení na jedno, dvě a pro některé frakce destilátu i na více pater. Nakonec jsme se sjednotili, že charakteru skotské whisky většinou odpovídá otevření všech rektifikačních pater, a tudíž pálení jen dvakrát a využití rektifikační nástavby jen jako specifický typ klobouku.
Etalonem kvality je pro nás skotská whisky a bohatost tohoto světa nás okouzlila stejně jako znalosti jejich příznivců. Všechny new make spirit jsme konzultovali s whisky komunitou, ochutnávali, diskutovali a nechávali se i poučit.
• Zrání
Při zrání jsme mohli navázat na naše dvacetiletité zkušenosti se zráním sudových ovocných destilátů. Respektujeme však, že whisky má odlišná specifika a sud je oproti ovocným pálenkám dominantnější. Vyzkoušeli jsme sudy z českého zimního dubu (výrobce Fryzelka, Bařina), z letního dubu ze Slovinska, klasické sudy po Bourbonu, po naší vinné brandy i sudy po portském a sherry. Lišila se i úroveň vypálení. Nejvíce prostoru a času jsme dali bourbonským sudům. Postupně jsme byli nuceni jednotlivé sudy scelovat a paleta byla velmi široká. O každém sladu, kvašení, new maku, sudu i jejich slučování vedeme pečlivou evidenci. Výsledkem jsou dva typy inaugurační whisky – Peated (nakouřená) a Unpeated (nenakouřená). Kromě toho v krátké době představíme i whisky z čokoládového sladu. I při závěrečném scelování a finalizaci jsme naslouchali přátelům z whiskařské komunity, kteří nám dodávali víru, že má smysl rozšiřovat rodící se českou whisky scénu.
Troufáme si tvrdit, že první whisky je z těchto důvodů neopakovatelná a pro nás „ta první bude vždy jenom jedna!”
• Design
etiket vytvořil Aleš Sadil z Pidistudia, který je jeden z nejrespektovanějších umělců specializujících se na etikety vín a destilátů. Za své práce získal uznání i v zahraničí. Pro Radlík Whisky vymyslel netypický a charakteristický tvar přední etikety. Lahev zároveň doprovodil hravou ilustrací na boční straně, která bude pro každou edici jiná. Ilustrace vznikla jako nadsázka a vzešla z popisu celého projektu první whisky. Postava kosmonauta na zádech nese destilační aparaturu a dělá první krok na pomyslnou planetu whisky. V detailech je možné najít symboly odkazující k výrobě whisky, a i srdce zobrazující nadšení, bez kterého by celý projekt nedával smysl.
Omlouváme se, že v prvním plnění je jen velmi omezený počet lahví. Chceme té naší „První“ dát i možnost s námi stárnout a jsme zvědavi na její dospívání. Těšíme se.
Single cask z praženého čokoládového sladu, který nám bylo líto zcelovat s jinými sudy, představíme 27. listopavu. V příštím roce pak chceme jen v malých ochutnávkových lahvičkách představit i další jednosudové vzorky. Reakce na ně by nám měly osvětlit další cestu. Nezbývá než čekat, co s naší No1 whisky udělá čas.
Původně se jednalo o experimentální šarži, kterou jsme se nakonec rozhodli nechat zrát samostatně, nezcelovat s ostatními a plnit jako single cask. Už new make nás zaujal chutí připomínající kofilu v tekuté formě ve výsledné whisky chuť trochu více dozrála a rozvinula se.
Whisky vznikla jako výsledek hledání spojeném s představením Radlík Whisky, takže jí nebylo mnoho. Nakonec jsme se rozhodli, že ji bude lahvována do menších lahví o objemu 0,2 litru, a i tak vzniklo jen 370 kusů.
Když v roce 2021 začínali s prvními várkami budoucí whisky, chtěli vyzkoušet různé druhy sladů a prozkoumat jejich možnosti. Po klasických sladech plzeňského typu, mnichovského a různých nakouřených sáhli i po těch méně obvyklých. Z nich nejvýraznější byl rozhodně čokoládový slad. Ten se běžně používá k barvení a dochucování tmavých piv, protože díky jeho pražení při vysokých teplotách z něj piva získávají typickou kakaově hnědou barvu a příchuť připomínající zrnkovou kávu.
„Nápad vyrobit whisky z čokoládového sladu vznikl, jak už to bývá, trochu náhodou. Na výrobu whisky se čokoládový slad téměř nepoužívá. Jeho cena je vyšší a výtěžnost nízká. My jsme to ale chtěli vyzkoušet a zdá se, že se to vyplatilo,“ říká hlavní destilatér Kamil Kutina.
Druhým destilatérem Palírny Radlík je Jiří Čížek, který je i zkušeným sládkem. Po poradě se rozhodli zvolit poměr 50 % čokoládového a 50 % plzeňského sladu. Přestože výtěžnost byla velmi nízká, chuť new make destilátu je příjemně překvapila – připomínala Kofilu v tekuté formě.
Single Cask z čokoládového sladu měl být použit do blendu
New make dali zrát do samostatného sudu po Bourbonu. Původně ho plánovali využít do výsledného blendu jejich první whisky. Nakonec to dopadlo jinak.
„Během geneze první Radlík Whisky jsme byli v čilém kontaktu s přáteli z whisky komunity, s nimi jsme ji také ochutnávali, probírali a nechávali se i poučit. Nakonec jsme se shodli, že tento new make necháme zrát samostatně a budeme ho plnit jako single cask. Podle nich se dokonce jedná o jediný sud čokoládové whisky v České republice. Někteří ji přirovnávali k prémiové Glenmorangie Signet, což nás velmi potěšilo,“ říká zakladatel a majitel Palírny Radlík Zdeněk Musil.
Výsledek: Radlík Whisky Single Cask – Chocolate Malt
Po třech letech zrání se rozhodli čokoládovou whisky stočit do lahví. Díky tomu, že se jednalo o malou experimentální šarži a chtěli umožnit co nejvíce lidem jí ochutnat, bude whisky stočena do lahví o objemu 0,2 litru. Vzniklo tak 370 číslovaných lahví. Ve vůni je možné ucítit tóny čerstvě namleté kávy, zatímco v chuti dominuje hořká čokoláda, která se postupně rozvíjí do dlouhého závěru.
.
Webové stránky palírny:
FB:
YouTube:
Moje návštěva v palírně Radlík - 10.3.2023
Už na loňském Pálenkafestu mě Kamil zval, ať přijedu. Jenže jet autem do palírny, se mi nechtělo. V únoru na Svachovce to připomněl a na mé auto námitky upozornil, že se k nim dá dojet úplně v pohodě příměstským busem z Prahy. A bylo rozhodnuto. Vzal jsem si v práci volno a dorazil.
Pravda v moc českých palírnách jsem zatím nebyl (tohle je třetí), ale určitě je v dojmech nyní na prvním místě. Uvnitř je to fakt hezký, z kotlů pro pěstitelské pálení (ty jsem nevyfotil a Jakub taky ne, ale třeba napravím) na vás dýchne historie a z kotlů v palírně a z celého prostoru tam, na vás dýchne úplně všechno a také moderní technologie. Dalším velkým plusem je nadšení všech lidí. Nejen Kamila, ale i dalších lidí kolem výroby a samozřejmě i jeho ženy. To je společnost lidí ze které vám nechce odcházet. Už teď je tu spousta různých vylepšení, nápadů, převzatých řešení (když to funguje u něčeho jiného, co kdyby jsme to zkusili i u nás pro naší výrobu, apod) a další zajímavé nápady se tvoří a připravují.
Whisky z Radlíka zatím zraje a ještě nějakou chvíli bude zrát. To co tam teď zraje je dobrý. (Nehodnotím veřejně a detailně tyhle věci, protože jsou ještě nehotové, nepředstavené veřejnosti a ještě se to bude měnit.) Budoucnost jejich whisky vidím jako velmi dobrou. Je tu prostě několik plusů, které to podporují. Mají zkušenosti a úspěchy se svými stařenými ovocnými a dalšími pálenkami (běžně to nepiju, ale ochutnal jsem a co jsem ochutnal bylo dobré). Netlačí je čas a peníze, nemusí tedy whisky vydat hned po třech letech, ale klidně si počkají, až se jim to bude fakt líbit. A ještě si to pro jistotu nechají zhodnotit whisky komunitou (člověk vždy na své děti/výtvory kouká trochu více optimističtěji). Díky zvědavosti a nadšení tu chystají další nápady, které si myslím, že na české whisky scéně nezapadnou (i když už začíná být slušně přeplněná).
Já jsem zase udělal míň fotek než jsem chtěl, protože je lepší si pokecat, ochutnávat a tak. Vůbec se mi z toho místa nechtělo, takže mě museli v rozumnou hodinu vyhodit (abych se taky dostal rozumně domů (to není kritika, to je způsob poděkování)). Díky za pozvání a mám tak nějak pocit, že mě tam zase někdy uvidíte. Přikládám odkaz na fotky od Jakuba Moravce (www.jakubmoravec.cz), ze kterých jsem pár použil. Má jich tam více a podstatně lépe vyfoceno, než jsem vyfotil já.
Hostem 42.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 22.10.2024 byl Zdeněk Musil a Kamil Kutina z palírny Radlík.
42. díl českého podcastu o whisky se Zdeňkem Musilem a Kamilem Kutinou, palírna Radlík
Hostem 1.dílu podcastu O pití vysílaného 23.1.2022 byl Kamil Kutina.
1. díl podcastu s Kamilem Kutinou
Lihovárek.cz - Palírna Radlík - Alchymistická dílna, ve které vznikají Klenoty Česka
Další články z internetu:
článek na webu Czechcrunch - Destilační aparaturu jako oni nikdo další nemá. V Palírně Radlík chtějí, aby byli Češi na místní kořalky hrdí
článek na webu Czechcrunch - Boduje v ovocných pálenkách, nyní se rodinná palírna zaměřila na českou whisky. Rodila se tři roky
článek na webu AtBars - Boduje v ovocných pálenkách, nyní se rodinná palírna zaměřila na českou whisky. Rodila se tři roky
článek na webu iLuxus - Čokoládová whisky – zajímavost z „The First One“ inaugurační edice Radlík Whisky