značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky » evropa » česká republika 

  tisk textu

MARTIN´S BARREL

Česká republika

Zámecká palírna a pivovar Blatná byla založena v roce 1885 baronem Hildprantem na místě bývalého cukrovaru. Vzhledem k československé socialistické historii byl v roce 1952 majetek Hildprandtů konfiskován a rodina násilně vystěhována. V roce 1983 objekt koupily Západočeské lihovary a konzervárny (pod něž patřil i Stock). V roce 1991 proběhla restituce, kdy se Hildprandtovi vrací zpět na Blatnou a získávají zpět své majetky. Je zmodernizována výroba v lihovaru a v roce 2016 byl obnoven pivovar.

Doufám, že se tu také nedočkáme kouzlení s datumy jako u některých, až to zrovna bude krásně vycházet. Pár by se jich tu našlo. V roce 1489 získalo město Blatná povolení k vaření piva. Cukrovar na jehož místě palírna stojí byl založen v roce 1812.

Palírna se věnuje hlavně ovocných pálenkám a destilátům, bylinným likérům (Wilder a Altfernet) a dalším.

Vyrábí zde také single malt whisky z českého nakuřovaného sladu s návem Martin´s Barrel. Slad ze sladovny v Bruntále je nakuřovaný na 20-30 ppm. Ječmen pochází z České republiky, stejného původu jsou i sudy z českého dubu. Váže se k tomu taková zajímavost – Lichtenštejnové kdysi na svých panstvích vysadili dub dovezený z Francie, on se tam ujal a přizpůsobil, díky čemuž vznikla nová, česká varieta – a právě z té jsou sudy. Jsou silně vypálené, minimálně na 1 cm, a to včetně dna i víka.

Typy

První whisky byla destilována v roce 2016. Ještě před uvedením první whisky na trh byl v nabídce (a stále je) B.Barrel, což je new-make z nakouřeného sladu naředěný na 45%. První B znamená "before". V roce 2019 bylo lahvováno prvních 120 (150?) lahví Martin´s Barrel 3letá 43,3%. Označena je jako "Peated Single Malt Bohemian Whisky". Primární plán byl 5letá a starší whisky. V roce 2020 se objevila další verze, opět Martin´s Barrel 3letá Cask Strength 53%, datum destilace není uvedeno, ale lze předpokládat 2017 a opět označená Peated Single Malt Bohemian Whisky, stáčená v počtu 170 láhví. V roce 2021 byla představena další verze Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%. Koncem října 2022 byla na trh uvedená Martin's Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3% v počtu 2994 láhví, která je označená jako Peated Czech Whisky (a taky se změnil apostrof z české čárky nad mezerou). V květnu 2023 šla na trh tříletá Martin´s Barrel 6.2019/12.2022 60% v limitovaném množství 102 láhví. V listopadu 2023 šla na trh další limitovaná edice tříleté Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60% v limitovaném množství 150 láhví s etiketou od výtvarnice Sofie Škodákové. 11.listopadu 2024 šla na trh (jako už tradičně) další limitovaná edice tříleté Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60% v limitovaném množství 186 láhví s etiketou ilustrátorky Martiny Kučové.

B.Barrel (new make) 45%Martin´s Barrel 3letá 43,3%Martin´s Barrel 3letá 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Martin´s Barrel 6.2019/12.2022 60%Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%


A proč právě Martin´s? "Whisky jsme věnovali právě několika Martinům, kteří nejvíce ovlivnili vznik tohoto unikátního produktu."
Na etiketě whisky je jméno Václava Šitnera, stejné jméno lze také nalézt na etiketě české whisky Hammer Head.

Tříletá whisky v sudové síle, která šla na trh v listopadu 2023, měla etiketu od výtvarnice Sofie Škodákové: "Pro mě odráží tradici výroby whiskey s moderním uměním výroby Václava Šitnera. Silueta koně symbolizuje charakteristickou chuť a ušlechtilost whiskey, která pochází z blatenské palírny a současně sv. Martin nám přináší sníh na svém bujném oři. Raketový tvar sudu v němž se whiskey pálí a zraje, pro mě symbolizuje, že tradiční věci mohou být udělovány moderním způsobem. Šlehající plameny představují nakouřený slad z bruntálské sladovny."

Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60%Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60%

V roce 2024 byla opět vyhlášena soutěž na tvorbu etikety. Design edice 2024 je dílem vítězky Autorské soutěže, ilustrátorky Martiny Kučové.
Slovo autorky: dubové listí symbolizuje dřevo sudů a proces zrání, zatímco teleskop vyjadřuje lidskou zvědavost a touhu odhalit tajemství přírody. Kombinace přírody a mechanických prvků naznačuje dualitu mezi lidským uměním a přírodními procesy, které jsou pro výrobu whisky nezbytné

Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%


Jak šel čas:

2019:

Martin´s Barrel 3letá 43,3%

2020:

Martin´s Barrel 3letá Cask Strength 53%

2021:

Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%

2022:

říjen - Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%

2023:

květen - Martin´s Barrel 6.2019/12.2022 60%
listopad - Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60%

2024:

11.listopadu - Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%


Rozhovor s Václavem Šitnerem nejen o whisky Martin’s Barrel na PoznejWhisky.cz:

.

Webové stránky výrobce:

FB:

WB:


Hostem 20.dílu českého whisky podcastu Whisky Essence vysílaného 11.3.2022 byl Václav Šitner.

20. díl českého podcastu o whisky s Václavem Šitnerem


Lihovárek.cz - Jakub Gottwald:

Představení whisky MARTIN's Barrel


Návštěva Zámeckého lihovaru a pivovaru Blatná - 27.11.2024

Další návštěvou dohodnutou na letošním WLP byla palírna Blatná. Myšlenka se začala rodit už na vyhlášení Pálenky roku 2024, kde se jejich budoucí whisky umístila v kategorii sladových destilátů (budoucích whisky) na třetím místě. Už na WLP 2023 jsme se bavili o tom, že v palírně u výroby whisky proběhly výrazné změny, od kvašení až po sudy a tyto změny se nyní začali ukazovat. Takže když jsme se na letošním WLP (2024) vrátili k myšlence návštěvy, tak už jen zbývalo doladit termín. Palírnou mě provázeli hlavně Barbora Šitnerová a Martin Fried. V areálu palírny najdete vystavené různé části z již zrušených palíren.

Po roce 1991, kdy v restituci získavají Hildprandtovi palírnu zpět se zde postupně obnovuje výroba. S výrobou whisky se začalo až po roce 2016, kdy byl obnoven také pivovar a mohli si tak vyrábět svojí vlastní sladinu. Což je vždy výhoda, protože si tak palírna může výrobu sladiny dělat dle sebe a celý proces si ohlídat. Slad berou ze sladovny v Bruntále. A whisky nese název Martin's Barrel. Značku vlastní společně palírna a Premier Wines & Spirits.
Destilace probíhá klasicky dvoukotlově a mají zde zásobník pro využití úkapu a dokapu. V palírně budují další destilační část, kde se ale bude vyrábět jen ovocná pálenka. Zaujal mě zde mechanický měřák vody v horních nádržích. Vzhledem k šíři sortimentu palírny mají i svojí plnící, etiketovací a kolkovací linku.

Původní záměr při výrobě první whisky byla "česká whisky". A to od surovin až po sudy. Používal se tedy český slad, "český způsob" výroby sladiny pivovarskými kvasnicemi až po české sudy z českého dubu. Bohužel kombinace českého nakouřeného sladu z Bruntálu, "českého způsobu" výroby a nových českých sudů nevedla zrovna k dobrému výsledku. Palírna se naštěstí po kritice z mnoha stran neuzavřela do sebe, ale začala hledat způsob, co s tím dělat.
V roce 2023 vyrazili společně s Vaškem Routem na zkušenou do Skotska. A přivezli si nejen zkušenosti, ale i sudy (bourbon, sherry, madeira, PX, ...). Následovala změna výroby, přestaly se používat pivovarské kvasnice, přešlo se na lihovarnické a tak dále až po používání nově dovezených sudů. A výsledek je vidět, tedy hlavně cítit jak ve vůni, tak v chuti.

Prošli jsme si palírnu, popovídali o výrobě a samozřejmě jsme se nemohli vyhnout diskusi o rozdílu mezi novou a starou produkcí. Připravena byla také pěkná řádka různých vzorků k ochutnání. Jsem rád, že to probíhalo v přátelské atmosféře, kdy se člověk nebojí říct, co a proč mu nechutná (tedy očekával jsem, že to takové i bude, jinak bych sem ani nejel).
Překvapila mě whisky destilovaná v roce 2016, což byly první láhve vydané v roce 2019. Tu vydanou whisky jsem ochutnal tady na místě a není o co stát, křivit si hubu dřevitostí člověk prostě nechce. Ovšem stejná whisky z roku 2016, která zůstala stále v sudech, mě překvapila. Očekával jsem totální dřevitý výluh, ale výsledek byl znatelně lepší a pitelnější. Ve whisky už ustoupila svíravá dřevitá hořkost, dřevité to samozřejmě bylo, ale tak spíše zakulaceně. Ne, že by to člověk chtěl pít, ale zlepšilo se to a zpitelnilo. Čas tomu pomohl.

Stručně pár dalších poznámek. Whisky z roku 2018 má v sobě dost dřevitosti, ale jak se ukázalo na té z roku 2016, tak se zmírňuje. Další byly již necelý rok staré destiláty, dělané už ponovu. Nakouřené mě až tolik nenadchnuly, ovšem neodradily, ale je to mladé, chce to čas, který dodá více ze sudu a zaoblí kouř. Nanekouřené zaujaly více. Opět se u některých sud projevil po roce málo až vůbec (to skoro vůbec mi připadá až podezřelé) až po PX, které se už po roce v sudu ukazuje nepřehlédnutelně. A čistý bourbon sud se mi taky líbil. Pro porovnávačku jsem zkusil i láhve, co šly do prodeje. Tříletka z 2016/2019 byla hrůza (psal jsem výše), u pětiletky mi připadá, že jim to částečně zkazilo naředění, díky kterému vyniklo dřevo a současně vnitřek dostal dojem naředěnosti. 60% jsou někde jinde. Nejvíce mi chutnala ta z 2019/2022, i doma jsem kdysi vzorek hodnotil jako zatím nejlepší od nich, tak tady jí ještě navíc pomohla už nějakou dobu načatá láhev. Opečené ovoce a je znát dřevo, ovšem nepřebíjí to. Ta z 2020/2023 byla taková podzimní, podzimně lesní, suché dřevo, listí (na to, že to byl už nějaký dvacátý vzorek si pamatuju docela dost).

Původně jsem si pro sebe tuhle palírnu zařadil jako nezajímavou, ztracenou a raději zapomenutelnou. Když ale na podzim na WLP 2023 říkali, že změnili výrobu, tak jsem byl trochu zvědav. Skutečnou mojí zvědavost pak podnítila jejich účast v Pálence roku 2024, kdy jsem měl možnost ochutnat, že ta změna opravdu byla a že vede k výsledku. Po této návštěvě si myslím, že stojí za to palírnu sledovat, za jejich snahu něco s tím udělat, si určitě jejich whisky zaslouží dostat další šanci. Jsem zvědavý jak se jim bude nová whisky vyvíjet i jak si poradí se starší výrobou. Ono, moje hodnocení, že je něco lepší než minule, ještě furt neznamená, že se s tím dá jít na trh. Současně ty starší zásoby si myslím, že by přesudováním mohly jít zachránit a zlepšit. Už jen kvůli lidem bych se sem zase někdy zajel, protože atmosféra tu byla příjemná a i když whisky si člověk musel pozorně vybírat, tak se mi odtud nechtělo.




Další články z internetu:

článek na webu iLuxus - Martin’s Barrel opět představuje autorskou limitovanou edici s jedinečnou etiketou

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (Whiskyonline.cz):

Martin´s Barrel 3letá 43,3%Martin´s Barrel 3letá 43,3%:
Co si pamatuju z letmé ochutnávky v palírně:
To je stejně svíravá hořká dřevitá hrůza, jako to rok po ní. (27.11.2024)
Martin´s Barrel 53%Martin´s Barrel 53%:
(lahvováno 3.9.2020)
Nalil jsem whisky do sklenice a přemýšlel, co se to line vzduchem. Prvotní dojem byl jak připečené plasty. Při druhém velmi výrazný nakouřený slad (ale jinak, než jsme zvyklí jinde), je tam znatelně cítit ten nakouřený slad, co dávali k B.Barrelu a za ním nakouřená new-makeová lihovost. Sladová sladkost, vinné sirné tóny, meruňky, díky alkoholu až do meruňkovice. Už v aroma je cítit, že je to mladý, nevyzrálý a překvapil mě tam ten výrazný nakouřený slad, ale není to kouř z rašeliny, ani klasický kouř, působí to na mě jako takový umělý kouř. Navíc velmi rychle vyprchá, že se do té whisky nedokázal správně zažrat, plus ten jeho nádech hodně ovlivňuje ta meruňková new-makeovost. V chuti i při 53% dost plochá a mdlá, hned se projeví jasný new-make, sladkost, slad, pak nakouřený slad a až po chvíli přijde ten kouř, ale takový osamocený, bez ničeho, jakoby prostě pálenku načichli kouřem (a ještě umělým). Nevím v čem to zrálo, ale ono si to z toho snad nic nevzalo. Dokončení je meruňkově new-makeově pálivé, prostě vypitej panák pálenky.

Celkově zklamání, nenacházím v tom ani ty 3 roky, co to mělo zrát, to bude potřebovat ještě dlouho, než se to k něčemu dostane. Jestli tohle chtějí vydat jako pětileté, tak si moc iluze nedělám, když to za 3 roky nezískalo skoro nic, tak to za další 2 roky nevím, nevím. Skoro už chápu, proč pustili na trh minimální množství, ti museli doufat, že potom šašci lovící investiční whisky skočí, vykoupí a tak měli naději, že to nikdo neochutná a neřekne to ostatním. Ale v něčem se Německu už přibližujeme, tato whisky může směle konkurovat těm jejich německým. (19.2.2021)

Martin´s Barrel 53%Ta celkem příjemná vůně nakouřeného sladu, jejíž stopy v new maku byly, se tady projevuje výrazněji. Jenže se to tam divně mele, v prvním dojmu tam sice je slad, ale divně připečenej, tak trochu uměle a doprovázený dost výrazným new makem. Když se nechá chvíli vydýchat, tak se ukáže výrazná obilná sladkost, nakouřený slad hodně ustoupil, meruňky, až meruňkovice a vinné sirné tóny. New make z toho furt stříká na všechny strany. V chuti taky, jinak sladkost, slad, alkohol a až v dokončení se vrátí projev toho nakouřeného sladu. Je to mdlá, plochá, nudná, nevyzrálá, až to překvapí.
Pár kapek vody uvolnilo v aroma víc toho nakouřeného sladu i s jeho a ostatní umělostí. Chuti nijak zvlášť nepomohly a dokončení také ne. (21.2.2021)

Podle etikety i aroma je jasné, že se má jednat o nakouřenou whisky. Je to něco mezi nakouřeným new-makem, který má ještě lihovo umělé tóny, přes meruňky až po připečený plast. Tohle je aroma ne úplně povedeného nakouřeného new-make a ne tříleté whisky. V chuti je to stejné, nezralé, alkoholové, nakouřené a prázdné. Věřím tomu, že to tři roky před lahvováním vypálili, ale tři roky zrání v sudu v tom pak necítím (neobviňuju je, že by podváděli), ale ta whisky má blíž k new-make než k whisky. Není to dobré. (16.1.2023)

Aroma čistícího prostředku, spáleného plastu, lihovost s umělým nádechem plastového kanystru. Tohle je snad obarvený technický líh. Když se to nechá chvíli vydýchat (což není problém, čuchnu, napočítám do deseti než se napiju, 1 2 3 ... 9 já jsem myslel deset tisíc, tak znova), tak se tam ukáže trochu sladu, lehce nakouřeného sladu a už zase spálený plast. V chuti je to ostré, nezralé, alkoholové, nakouřené, spálený plast (méně než ve vůni), prázdné a nedobré. V dokončení ta prázdnost vynikne. Fakt jsem to polknul, ale skleničku dopíjet nebudu. (14.11.2023)
40/100

Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%:
Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2022:
Když jsem to ochutnával tam, tak mě to teda moc nenadchlo, ale říkal jsem si budiž, ještě to porovnám s tou minulou verzí, možná to vypadá lépe. No objektivně hodnotit v 11 večer na WLP s pěti promilemi a ještě na lodi, kdy se vám pod nohama houpe paluba, to prostě nejde.
Z aroma na všechny strany stříká nakouřený new-make. Když se to nechá trochu vydýchat, tak stříká o něco méně, ale furt, ale už se tam přidává vůně vesnice - čerstvě zvorané pole a hezky zavezené hnojem. A protože to zrovna neláká k napití, tak jsem nechal ještě chvíli vydýchat. Trocha sladu, ovocnosti a meruňky, spíše až meruňkovice. V chuti se mi snad chce pomstít za to, co jsem o ní napsal. To je tak mladý a agresívní, že se tím snad snaží přebít tu plochost a nudnost pod tím, tak snad kromě new-maku a toho nakouřeného sladu nic není. Kde je ten sud ve kterém to zrálo. Kdyby mi někdo řekl, že je to roční new-make, tak mu věřím. Jediné, co se jim musí uznat je, že drží stejnou kvalitu, je to stejně o ničem, jako minulá verze.

Na FB jsem ji uvedl písničkou, tentokrát od Braxy:

Za všechna tichá rána s kocovinou
Za všechny hříchy, co ti neprominou
Ono se to vrátí, dál ohně budou plát
Všechny dny se krátí a každý příběh je had
Ono se to vrátí
(15.11.2021)

Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2023:
Ve vůni je dost dřeva a tříslovin, ale spíše jako výluh, než dřevo ke žvýkání. Když se ještě nechá vydýchat, tak dřevo ustoupí a potkává se mi tam slad, lehká nakouřenost, uzené meruňky, vesnická zemitost z pole. Mladost je z toho cítit, ale po vydýchání nestříká na všechny strany. V chuti se opět ukazuje prázdnota obalená kouřem, nakouřený slad, ovocnost, trochu do meruněk a trochu do new-maku. A chvílema to působí divně ochucený new-make. Celé to ale v chuti působí prázdně a nařaděně, první dojem by trochu agresívní, ale pak se to srovnalo do plochosti. V dokončení se konečně ukáže více ten nakouřený slad a kouř, ale stále rámuje tu protékající prázdnotu. Žádný zázrak, ani se mi to nechce dopíjet, ale i tak musím říct, že velký posun vpřed oproti tříleté z roku předtím. (14.11.2023)
56/100

Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Martin's Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%:
Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2022:
Ze skleničky na stole se pomalu zvedá celkem jemné a příjemné kouřové aroma. Ovšem moc dlouho mu to nevydrží, začne chytat plastový nádech. A to jsem si ještě nepřivoněl. V aroma nakouřená sladovost, lehce do připálena a tak se dvěma petkama, ovocnost a dřevo. Na první dojem to nepůsobí zle, ale když to v tom člověk začne hledat, tak se dojem zhoršuje. Začíná se mi zvýrazňovat ovocná plastovitost, kouř ustoupil a jde to spíše k ovocným pálenkám a do plochosti. V chuti dominuje spálenina, dřevo, připálené ovoce a celkem dobré uzené. Po pěti letech ve virgin sudu jsem čekal dřevitý výluh, což není. V dalších doušcích už hlavně ta spálenina a prázdnota pod tím. V dokončení se začíná ukazovat dřevitá hořkost, ale naštěstí je krátké a rychle pryč, což je jeden plusový bod k dobru. Vemte "nic", dejte do ohně ožehnout a trochu opálit až spálit, celé to pak nechte načichnout v kouři a uzavřete do láhve. To se prostě nepovedlo, připadá mi to jako stařený nakouřený new-make, který už ztratil tu new makeovost, ale ještě nic nezískal pořádně nového.

Napadla mě jedna písnička - Tak prázdná. Ovšem ne ta původní italská verze, ani ta stará česká verze, ale verze v podání Moniky Absolonové (náhodou jsem to potkal, když jsem hledal tu starou českou verzi). Když si ji k tomu pustíte, tak z toho bude 3D zážitek, nebude trpět jen čich a chuť, ale i sluch. (10.11.2022)

(odkaz na zmiňovanou starší českou verzi)

Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2023:
První dojem z vůně není špatný, ovšem je do té chvíle, než si čuchnete. Jemné kouřové aroma dostane napřed trochu vanilky a pak trochu spáleného plastu. Když se ještě trochu vydýchá, tak se tam ukáže i sladká ovocnost, lehce opečené meruňky, lehce nakouřený slad a dvě připálené petky. První dojem z vůně není moc dobrý, pak se zlepší, ale když se začne moc hledat, tak se to zase začne zhoršovat. V chuti začla krátkou sladkostí, ale pak začne dominovat spálenina, přidá se sladovost, opálené dřevo, ohněm připálené ovoce. Jenže pak se všechno nějak rozplyne a je z toho tekutá prázdnota s nádechem sladiny obalená kouřem. První dojem v chuti je nic moc, člověk to má chuť hned polknout, aby se toho zbavil, když cvhíli vydrží, tak se dojem zlepší, ale pak se odkreje prázdnota pod tím. Dokončení už jen stejně pokračuje, odešlo nic a zůstal lehký závan kouře. Celkový dojem je takový prázdný. Není to vlastně ničím dobrý a není to vyplivávací, balancuje to na hranici dopít/nedopít skleničku, ale spíše nedopít, to "nic" nepřesvědčí, proč bych to měl udělat. (14.11.2023)
59/100

Martin´s Barrel 6.2019/12.2022 60%Martin's Barrel 6.2019/12.2022 60%:
Poznámky z ochutnávky vzorku z WLP2023:
V prvním dojmu celkem voní, vanilka, ale pak začne dřevnatět. Trochu se to srovná a je to dřevo s vanilkou a meruňková ovocnost, kouř je tam spíše lehčí s ovocnou sladkostí. S vydýcháním se zlepšuje a dojem není špatný. V chuti krátký sladký úvod, ale pak začne působit ostře, hořkost dřeva s vanilkou a postupnou ovocnou sladkostí, ale ta hořká štiplavost to dost přebíjí. Postupně opečené ovoce a stálý tón dřeva (není výrazně dřevitá, ale dřevo je tam cítit) a štiplavost trochu ustupuje. V dokončení dřevitá suchost, jak kdyby se mi tam udělal dřevěný lehký povlak (opět to není výrazná dřevitost, ale dřevo je tam cítit), pak chytne tóny opáleného dřeva. Celkový dojem není úplně negativní, ale pozitivní také ne. Oproti ostatním se posunula z kategorie nikdy více, přes raději už znova ne, do kategorie dalo se, ale nevidím důvod proč znovu. Sklenku ale dopiju. (14.11.2023)
65/100
Martin´s Barrel 6.2020/10.2023 60%Martin's Barrel 6.2020/12.2023 60%:
Co si pamatuju z letmé ochutnávky v palírně:
Taková podzimní, podzimně lesní, suché dřevo, listí (na to, že to byl už nějaký dvacátý vzorek si pamatuju docela dost). Opět prostě plnější ve vůni i v chuti oproti pětileté. (27.11.2024)
Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin's Barrel 6.2021/10.2024 60%:
(Láhev jsem dostal při mé návštěvě palírny v listopadu 2024.)
Ve vůni nakouřený bruntálský slad s ovocem. Ještě tam probleskuje mladost, dělá tam tu ovocnou složku, takovou tu meruňkovou newmakeovost. Trochu se ještě vydýchá, mladost trochu ustoupí, kouř s ovocem je spíše slabší a pomalu se o slovo hlásí dřevo. Vlhké dřevo s ovocným nádechem. Dojem není úplně špatný, dřevo tam výrazně nedominuje, kouř taky ne a ten new make nakonec taky, ale nedospěle se to tam vzájemně tříská. 60% v té vůni necítím, což je dobře. V chuti ale ano. Tady se mi potká kouř, dřevo (ne štiplavá hořkost), štiplavé koření ze kterého se postupně vynořuje nakouřené ovoce. I v dalším doušku mi tam koření štípe. V dokončení doznívá kouř, ovoce a lehce nauzený med. Poslední dojem zůstává lepší než je skutečnost.

Oproti pětileté působí bohatěji, jak ve vůni, tak v chuti. Připadá mi, že této značce vyšší procenta sluší víc než naředění, případně že ji naředějí zkazí. Pětiletá na mě působí uvnitř prázdným a naředěným dojmem. I jiné ochutnané 60% mi dopadly lépe než ta pětiletá. (1.12.2024)
62/100

Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%Martin´s Barrel 6.2021/10.2024 60%
B.Barrel (new make) 45%B.Barrel (new make) 45%:
(lahvováno 25.1.2019)
Je to new make a srší z toho new make na všechny strany. Je vyrobený z nakuřovaného sladu a sud to ještě nevidělo. Dobrá příležitost pro ty, kteří nechápou, proč musí whisky nejdříve zrát pár let v sudu. Lihové aroma s lehce sladkým nakuřeným sladem, moc se to čuchat nedá, smrdí to jak čistící prostředek. Chutná to podobně jak to voní, takže nic moc. Je to prostě čistě vypálená lihovina a když si uvědomíte, že destilace vlastně změní alkohol z původní směsi na páru a ta se zhlazením zase srazí na tekutinu, tak nelze moc očekávat. Naštěstí i při tomto procesu se některé vůně a chutě také přenesou. Tady se projeví hlavně v dokončení, kde je cítit ten nakouřený slad. (7.12.2019)
B.Barrel (new make) 45%Furt z toho stříká new make na všechny strany, však taky je. Aroma je sladší a je v něm cítit spíše lehce ten nakouřený slad (ovšem ten přiložený mi voněl víc) a obilí, ale jinak je tam hlavně velká lihovost, trochu s nádechem do meruněk a umělých vůní. Na čuchání to zrovna není. Chutná to podobně jako voní, nic moc. Pocit levného, trocha sladkého ovocného destilátu. Trocha chutí se tam najít dá, tráva, lehké stopy nakouřeného sladu, ty se ale projeví až hlavně v závěru. Je to spíš zajímavost, než k pití. (21.2.2021)

Ve vůni sladkost nakouřeného sladu, lehce osmahlé ovoce a samozřejmě new-make. Celkově ale vůně ok. V chuti kouř a nakouřený slad, pak obilnost a pak začne jít do lihovitosti, takové trochu meruňkové lihovitosti. V dokončení travní tóny s postupným přibýváním nakouřeného oparu, který se nad tou trávou postupně převaluje. Jako new-make mi to připadá pitelný a ok. (14.11.2023)

U láhve, kterou jsem koupil, bylo několik balení "něčeho". Že by k tomu dávali šprcky? Kdyby to mělo tak povzbuzující účinky, tak to by se už vědělo, tuhle verzi jsem zamítnul. Že by proto, aby lidi kteří kupují toto, se už raději dále nemnožili? To asi také ne. Tak nebudeme spekulovat a když se podívate na obrázky níže, tak uvidíte také o co se jedná.


Vážení diváci, před začátkem bychom vás rádi upozornili, že pokračování je s hvězdičkou, tedy dokonce se třemi. Bude následovat - Do pekla a bez návratu. Méně otrlým divákům doporučujeme přepnout na pohodový oddychový film na druhém kanále - Texaský masakr motorovou pilou. Otrlejší diváci si mohou pustit třiadvacetitisícípětsetsedmdesátýosmý díl seriálu - Manuela z Ulice v Ordinaci v růžové zahradě. No a vás ostatní jsme varovali, tak si pak nestěžujte.
Budeme sledovat dobrovolné (a zcela nepochopitelné) utrpení mladého sympatického hrdiny, který se v rámci sebeobětování, poznání a varování ostatním vydal na cestu do pekla (není to žádná romatická oddechovka jako byl Rambo 4 - Do pekla a zpět). Zcela nepochopitelné je, že dotyčný již na začátku cesty ví, co ho čeká a přesto se na ni vydá (poprosíme Dr.Chocholouška o vyjádření). Možná by se to spíš mělo jmenovat - Utrpení mladého chudáčka.

B.Barrel (new make) 45%B.Barrel (new make) 45%:
Je to mladý a mladost a new-make z toho stříká na všechny strany, taky je to new make. Trochu sladkosti a ovocnost meruněk, lehký kouř, když se to nechá vydýchat, tak to není ani tak ostrý. Trochu začíná nádech do plastů. Čekal bych víc kouře. V chuti nakouřený slad, alkoholová ovocnost, povrchní dojem, ale po pár doušcích se dojem trochu zlepšuje, dá se to pít, není moc proč, ale nemá z toho člověk pocit, že by to měli vylít a začít znovu. Ale taky není proč se k tomu vracet.
Martin´s Barrel 53%Martin´s Barrel 53%:
Aroma? Připečené plasty s trochou sladu a pod nimi lihová mladost a pod nimi nic. V chuti mladá ostrost, sladkost, nakouřený slad, štiplavost, prázdnota, mdlé, jak new-make po krátké době v sudu. Nevyzrálé. Neměla by whisky po třech letech být lepší než new-make?
Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%Martin´s Barrel 3letá 6.2018/9.2021 53%:
V aroma v prvním dojmu dřevo. Pak zavane zorané pole pohnojené hnojem, prostě vesnice, ale trochu z dálky. Pak se tam vrátí i celkem příjemné dřevo s nádechem kouře, sladkostí a ovocem, jenže tak nějak slabě a na povrchu, chybí tomu hloubka. V chuti je to teda drzý, agresívní, hořkost a štiplavost dřeva. To je mladej fracek, v sobě prázdnost a tak se to snaží přebít agresívností a hořkostí. Prázdné, agresívní a horší než verze před tím. To fakt není dobré.
Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Martin's Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%:
Aroma? Slad nakuřovaný nad rašelinou a plastem? Dřevo. V chuti mdlá tekutina s nádechem kouře, sladu, plastu. Už to není tak new-makeový jako verze nad tím, ani tak agresívní, ale prázdnota tomu zůstala. Při zrání to nachytalo plastovitost a vůbec. Tohle je na 5 let zrání šílená bída. Prázdné, divné, nedobré.

Vzorky jsem nedopil a vylil. Tohle prostě nechcete. Tady je něco špatně, to nezraje ani nahoru, to prostě ztrácí. Kdybych si z nich musel dát další skleničku, tak volím ten new make. To prostě není dobře. Tady se během výroby někde ztratila soudnost.
(10.11.2022)

Lihovárek.cz - Jakub Gottwald:

Martin's barrel


Recenze na poznejwhisky.cz:

Recenze na Officer's lounge

Recenze na whisky.nethar.cz:

Martin's Barrel

Martin´s Barrel 3yo 53%

Martin´s Barrel 3yo 53% 2021

Martin´s Barrel 5 yo

Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 43,3%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 3letá Peated Single Malt Bohemian Whisky 53%Etiketa Martin´s Barrel 5letá 6.2017/9.2022 43,3%Etiketa (new make) B.Barrel 45%Etiketa (new make) B.Barrel 45%zadní Etiketa (new make) B.Barrel 45%


Informace o palírně a plněních (levá část stránky) naposled upravována 1.12.2024

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 10.12.2024