» whisky » skotsko » single malt » speyside
GLEN MORAY
Palírnu Glen Moray založil v roce 1897 Henry Arnot přestavbou pivovaru na palírnu. Palírnu zakoupila společnost Macdonald & Muir Ltd. z Leithum, která whisky z této palírny používala do své míchané Highland Queen. Do roku 1958 používala palírna převážně název Glenmoray-Glenlivet. Palírnu vlastní společnost Glemnorangie plc. a licenci má Glen Moray-Glenlivet Co. Vodu bere palírna z Dallas Moor a řeky Lossie.
Převážná část produkce zraje v sudech po madeiře a portském, ale v palírně zkouší i dozrávání ve vinných sudech po Chenin Blanc a Chardonay. Obecně se dá říci, že používání sudů po bílých vínech je zatím spíše vyjímečné. Palírna Glen Moray má stejné majitele jako palírna Glenmorangie, která je známa zkoušením sudů po různých produktech.
Typy
Standardně palírna vyrábí 8-mi, 10-ti, 12-ti a 16-ti letou whisky, pro italský trh 5-ti letou whisky. Ke stému výročí založení palírny byla vyrobena 12-ti a 17-ti letá Glen Moray Centenary Port Wood Edition. V roce 1999 bylo naplěno 400 lahví 40-ti leté s názvem Laich of Moray. Ke známým patří také whisky dozrávající v sudech po Chenin Blanc 12-ti a 16-ti letá Glen Moray Chenin Blanc Cask, v sudech po Chardonay Glen Moray Introductory (Chardonay Cask), či obecně v sudech po víně Glen Moray Wine Cask. Objevují se také ročníková plnění.
Částu produkce byla plněna jako Speyside Single Malt. V roce 1999 byla plněna 40-ti letá pod názvem Laich of Moray (v počtu 400 lahví).
Glen Moray je součástí mnoha míchaných whisky, např. Highland Queen.
Článek na PoznejWhisky.cz:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1060290218234197/):
Zdeněk CZ napsal (27.4.2022):
Opomíjené skotské - Glen Moray
Místopisně leží palírna Glen Moray západně od centra města Elgin, které je s 20 tis. obyvateli největší město v oblasti Speyside. Překvapivě neleží na silnici Moray St., která leží blíže centru. Jméno je odvozeno od správní oblasti Skotska Moray (skotskou gaelštinou Moireibh), která je subčástí whiskařům velmi známé Speyside, která je zase geograficky součástí Highland (jak připomíná titul Highland Scottish regiments na lahvi), kterou whiskaři považují za samostatnou oblast. V lokalitě byl původně zbudován pivovar a teprve v r. 1897 přestavěn na palírnu. Architektura klasického stylu uprostřed města se liší od mladší sesterské palírny Glen Turner, ležící jižněji na spojnici Glasgow - Edinburg, která připomíná spíše strohou průmyslovou zónu.
Od roku 1996 patří do stejné rodiny jako palírna Glenmorangie, která je whisky znalci vnímána jako průkopník masivního finišování v různých sudech (třeba sherry, porto, sladké víno sauternes). Když byla Glenmorangie včetně palírny Ardbeg v roce 2004 ukořistěna bohatou nadnárodní společností Moët Hennessy Louis Vuitton SA (LVMH, 60 obchodních značek s obratem přesahujícím 50 mld Eur), draze prodávající po celém světě zdání luxusu, cítila příležitost k pravidelnému zvyšování zisků. Vylepšila design lahví, podpořila provoz návštěvnických center a marketingovou popularitu již dříve známých značek a ... začala více vydělávat. Ze skvělých produktů zejména palírny Ardbeg, vybudovala každoroční kult nákupu výjimečnosti ročníkové limitované edice za hodně diskutabilní ceny i v letech, kdy jaksi chyběla výjimečnost produktu. Souběžně zvýšila ceny základní řady.
Zisk rostl, ale do této drancovací strategie zapadala palírna Glen Moray s méně vykřičeným chuťovým profilem asi jako pohádková Popelka. Tak došlo naštěstí po čtyřech letech k prodeji do rukou francouzské skupiny Martiniquaise (formálně její dceřiné společnosti Glen Turner LTD).
Tím však začal zásadní obrat v životě palírny. Velkou práci odvedl manažer palírny Graham Coull a po jeho odchodu v r. 2019 také současná manažerka Kirstie McCallum, která není žádný nováček ve whisky světě. Disponuje zhruba 20-ti letými zkušenostmi master blendera v provozovnách Bunnahabhainn, Deanston a Tobermory, takže o budoucnost palírny nemusíme mít obavy. Palírna může těžit z velké kapacity produkce a ve jménu svého vlastníka se začala více přizpůsobovat francouzskému trhu odchovanému koňaky a vínem. Francouzský běžný spotřebitel se v potravinářství historicky dlouhodobě orientuje a špatně se mu prodávají předražené produkty bez odpovídající kvality. Tím se liší od ruských drancovačů surovin, amerických bankéřů i vládních úředníků a nově také množící se asijské "high class", což má příznivý dopad na prodejní cenu. "Popelka" si udržela svoji skromnost i pracovitost. Produkce palírny se rapidně zvýšila o cca 150% a nyní je schopna prodat 1,5 milionu lahví ročně. Zaujímá druhé místo ve Francii hned po Pernod Ricard a je taky producentem míchané whisky, například Label 5 a Sir Edward´s blend. Jinak řečeno patří mezi TOP20 skotských palíren v produkci přepočtené na čistý alkohol. Na rozdíl od většiny soupeřů, které skoro veškerou svoji produkci realizují v blendech, GM disponuje nezvykle širokou nabídkou single malt whisky. Glen Moray classic byla druhou nejprodávanější single malt ve Skotsku!
Ano, prodejnost boduje zejména atraktivní cenou. Tahle whisky je jednodušší, měkce ovocná, nehledej žádnou složitou konstrukci. Ale ruku na srdce, proč si nekoupit dvě lahve za cenu jedné, když začínám hledat svoji whisky cestu a ještě nevím, jestli mě víc láká styl bourbon nebo sherry nebo porto nebo třeba vinné finišování. A tady má Glen Moray opravdu širokou nabídku. V r. 1999 uvedla na trh finišování ve vínech Chenin Blanc, Cabernet a Chardonnay, v r. 2009 rozšířila core range o finišování v portském a sherry oloroso a konečně od r. 2014 využívá taky silně nakuřovaný slad (peated, 40 ppm).
Aktuální popis jejich stálé široké nabídky vypadá asi takto:
Na začátečníka čeká základní řada CLASIC obsahující destiláty bez udání stáří (tzv. NAS) v nejběžnější alkoholové síle 40%, která svoji cenou snadno poráží i premiové blendy a to už stojí za úvahu.
K dispozici je zrání v bourbonu sherry, portském a navíc v méně obvyklých Chardonnay a Cabernet Sauvignon. Milovníky silnějšího destilátu může upoutat série SIGNATURE, která nabízí vyšší ABV (48%) pro vybrané kousky (NAS-12yo-15yo) . Kdo chce vyzkoušet vliv delšího pobytu destilátu v dubovém sudu, může sáhnout po sérii HERITAGE, která nabízí 12-ti a 15-ti leté v 40% ABV a starší kousky ještě při vyšších ABV, konkrétně 47,2% u 18-ti leté a 46,3% u 21-ti leté. Používají na střídačku americký sud po bourbonu následovaný mixem bourbon-sherry a zase samostatný bourbon, vrchol řady je doplněný portem, podobně jako Balvenie 21yo. Série CURIOSITY používá na finišování méně obvyklé sudy, ve kterých předtím odpočíval Rum, Madeira, Rye a Chenin Blanc. EXPLORE the warehouse nabízí dokonce Manzanillu, Tokaj a Barolo.
No řekni, není to skvělá křižovatka dalšího zkoumání single malt whisky? Která palírna nabízí běžně dostupnou řadu v širší nabídce?
Moje doporučení?
Základní řada vč. všech finišování CLASIC se dá pořídit za ceny 570-690 Kč (v zahraničí 18-24 Eur), což je bezkonkurenčně nejlevnější pitelná single malt whisky, vhodná pro začínající whiskaře. Pozor na výběr 15-leté, která je k dispozici ve dvou různých ABV. Já osobně mám rád 16-letou, která už není běžně dostupná na rozdíl od 18-leté, která přináší slušně vyzrálý dostupný speyside bourbon ve vyšším ABV (47,2%). Ve vůni karamelizované ovoce, v chuti šťavnatá, ovocná, příjemné zelené jablíčko a už středně dlouhý dozvuk se znatelným vlivem amerického dubu, který přetáčí ovocnost do sladké vanilky až karamelu.
Další díly Opomíjených skotských a Opomíjených skotských perel najdete v článcích.