» whisky » skotsko » single malt » highland
OLD PULTENEY
Palírnu Pulteney založil v roce 1826 James Henderson, který měl poblíž ilegální palírnu. Palírna byla také známá pod názvy Pulteney Town a Wick. Jméno palírny je po Siru Williamu Pulteney, který zde postavil v té době moderní přístav. Palírna je nejseverněji položenou palírnou na kontinentu. Město Wick ve kterém leží, bylo v době založení palírny přístavní město s dobrými dopravními podmínkami i před nástupem železnice. Moře usnadňovalo i likvidaci odpadů. Řeka Wick dělí stejnojmenné město na dvě části. Jižní se nazývá Pulteney Town.
Následně palírnu vlastnil John Dewar. V letech 1926-51 byla palírna mimo provoz. V roce 1955 ji koupil Hiram Walker a dnes je ve vlastnictví Inver House. Držitelem licence je George Ballantine & Son. Budete-li tuto palírnu hledat, pak ji Vašemu zraku neprozradí ani pagody ani žádný jiný nápadný znak. V palírně jsou pouze dva kotle, vodu bere z Loch of Hempriggs. Některé z produktů palírny zrají v sudech po manzanilla sherry, až se jí někdy říká "manzanilla severu". Většina ovšem dozrává v sudech po bourbonu.
Typy
Za dob H. Walkera byla především vyráběna osmiletá, Inver House dává zase přednost hlavně dvanáctileté a patnáctileté. K milleniu byla vyrobena Old Pulteney Millennium Single Cask 15-ti letá (cask strength), která zraje v sudech po sherry.
Whisky stáčené nezávislou stáčírnou mohou nést jméno palírny, např. Cadenhead´s stáčí whisky pod jménem Pulteney.
Její produkce se téměř výlučně používá jako příměs do míchaných whisky, např. mimo jiné i Ballantines.
Článek na PoznejWhisky.cz:
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/groups/760003438262878/posts/1110506899879195/:
Zdeněk CZ napsal (15.7.2022):
V rámci přípravy na brzkou "cestu na skotský sever" je třeba si připomenout starší i novější plnění místní whisky a zajímavou historii palírny ve městě Wick, (Old) Pulteney. Ta se dlouho pyšnila statusem nejsevernější pevninské palírny, než ji o prvenství připravila palírna Wolfburn ve městě Thurso.
Městečko Wick bývalo přezdívané jako slanečkové a v dobách největší slávy zde vyráželo na lov těchto "stříbrných zlatíček" až tisíc rybářských lodí se sezonními posádkami z celého Skotska. Práce ve studeném klimatu byla namáhavá. Posádky dohromady se zpracovateli ryb potřebovali pravidelný přísun zahřívací tekutiny a tak místní reverend údajně vypočítal, že se zkonzumovalo až neuvěřitelných 3 tisíce lahví whisky denně (!).
Takto krutá žízeň si žádala místní palírnu, kterou založil původně pokoutní palírník James Henderson v r. 1826 v Pulteneytownu pojmenovaném po Siru Williamu Pulteneyovi, slanečkovém magnátovi. Jak jinak :)
Dobové zprávy popisují místní destilát jako rašelinovou obludnost, neboť nebylo jiného paliva, než rašeliny. Za první světové války zabavila vojenská admiralita rybářské lodě, město chudnulo a přibývalo i místních nezaměstnaných. V r. 1922 zkusili radní města zatočit s hojně rozšířeným opilstvím a velmi nerozumně se přidali k 57 dalším městům, která zakázala veškerý prodej alkoholu. Zákaz zůstal v platnosti až do vypuknutí druhé světové války, takže tehdejší majitel již v r. 1930 palírnu zavřel.
Dva roky po vypuštění prvního kosmické sondy Sputnik si palírnu koupil Hiram Walker, který rozšířil palírnu a začal ji používat jako složku do míchané whisky Ballantine´s. Na poli jednosladové whisky začala palírna působit až pod křídly současného majitele Inver House, který naplno využil jedinečný charakter destilátu, vyvolávající pocit lehké slanosti na ovocném základě a rozvinula celou řadu různě dlouho zrajících exemplářů. Palírna také sponzorovala závodní plachetnice, což se promítnulo do speciálních plnění u příležitosti dosažených vítězství.
Těším se, co nového předvedou. Máte s ní někdo zkušenosti?