Palírna Loch Lomond byla založena v roce 1965 na místě původní barvírny látek z roku 1814. V letech 1984 až 1987 byla palírna uzvařena a byly zde nainstalovány také kontinuální destilační přístroje na výrobu obilné whisky. Majitelem palírny i držitelem licence je od roku 1984 Glen Catrine Bonded Warehouse (Loch Lomond Distillery Co.). Sladový ječmen se z větší části dováží z Port Ellen a vodu palírna bere z Loch Lomond.
V celém komplexu jsou také v provozu další dva provozy - Old Rhosdhu a Inchmurrin, jejichž zařízení a kotle se liší od zařízení v palírně Loch Lomond a tak je možné zde vyrábět další 2 zcela odlišné druhy single malt, dokonce v 7 verzích.
Typy
V palírně Loch Lomond se vyrábí nejen single malt whisky pod stejnojmenným názvem, ale i další whisky. Nejznámější na trhu jsou asi Inchmoan a Inchmurrin, jenže vzhledem k různému stylu etiket jsou někdy zařazovány pod těmito názvy a někdy pod názvem Loch Lomond. Aktuálně (přelom roku 2021/22) se vracejí na etiketě k výraznému označení Loch Lomond a případně menšímu Inchmoan a Ichmurrin. Další plnění z palírny Loch Lomond na které se dá narazit je např pro názvem Croftengea.
V palírně probíhá i destilace obilné whisky. Na trhu tak najdeme i obilnou a míchanou pod názvem Loch Lomond.
The Izzi Pub - Peter Praženka
Adventní kalendář 2022: 14. December - o Loch Lomond
Charakteristiky
Petr KomáreK (whiskyonline.cz):
Loch Lomond 14letá Spiced Apple & Soft Smoke 46%: Poznámky z ochutnávky vzorku z Adventního kalendáře 2022: Já teda zatím v aroma mám divné dřevo. Postupem času tam asi nacházím to jablko s kořením i ten lehký kouř, jak mě nabádá etiketa. To ovoce do jablka bych tam měl, s tím dřevem asi rovnou i sad, ale nijak zvlášť mě to aroma nebaví. V chuti je zábavnější, sladkost, ovocnost, až mám pocit, že mi v puse perlí. Je to zajímavý pocit, ale fakt mám pocit perlivosti. Zralé ovoce, trocha jablek, dřevěná bedýnka s jablky, celkem svěží. V chuti taky žádný zázrak, určitě lepší než ve vůni, ale zaujala svěžestí a perlivostí. V dokončení lehce citron, ale jen lehce a příjemně kyselý. (14.12.2023) 72/100
Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:
Loch Lomond 12letá (připravovaná whisky, vzorek v sudové síle): Barva: zelenkavě zlatá. Aroma: listové, ovocné, banánové. Tělo: střední, slabě sirupové. Chuť: lehká, čistá a vyzrálejší, sladký začátek, opět s velmi výrazným vývojem bylinných příchutí. Dokončení: lehké, ale velmi dlouhé, voňavé, sladké citrony, přechod k mentolu a mátě. Známka: neznámkováno
Loch Lomond 23letá: Barva: zlatá až jantarová. Aroma: mátová karamela, sladké, lahodné. Tělo: střední, jemné. Chuť: čistá, karamela, mátová karamela, trochu se ztrácí. Dokončení: zdá se výrazně rašelinové, agresívní a hřejivější než u ostatních whisky Loch Lomond. Známka: 69
Loch Lomond 1966 47%: Barva: citronově zlatá. Aroma: voňavé, ovocné. Tělo: střední až plné, karamelové. Chuť: mátová zmrzlina, vysychající na jazyku. Dokončení: listové, máta. Známka: 69
v knize Svět whisky hodnotí:
Loch Lomond 40%: Levná whisky bez udání věku, takže je pravděpodobně celkem mladá. Je lehká se svěží příchutí a pouze nepatrným vlivem dřeva.
Marc A. Hoffmann ve své knize (Whisky - značky z celého světa (z roku 2007)) hodnotí:
Loch Lomond 21letá 40%: Barva zlatá. Whisky voní jemně po květinách. V chuti lze pozorovat dlouhou dobu zrání v dubovém sudu, která je kompletována sladovou sladkostí medu. V dozvuku je krásně dlouhá s lehkým přídechem moře.
The Izzi Pub - Peter Praženka
Adventní kalendář 2022: 14. December - Loch Lomond 14yo 46%