» whisky » skotsko » single malt
Skotská single malt whisky
Skotská single malt whisky je whisky vyrobená pouze ze sladového ječmene v jedné palírně.
Výslednou whisky ovšem ovlivňuje mnoho faktorů a to od odrůdy používaného ječmene a sladu, přes způsoby sušení, kvašení, velikost a tvar destilačních kotlů a v závěru sudů použitých při zrání.
Jakoby se podobné typy whisky navzájem přitahovaly, tak se v různých oblastech vyrábí whisky podobného charakteru. Nepřitahují se ovšem whisky, ale ovlivňují to místní podmínky a palírny se ovlivňovaly vzájemně.
Protože ale rozdíly mezi jednotlivými oblastmi jsou natolik veliké, vždy se u skotské single malt whisky hovoří o oblasti, ze které pochází.
Jak se říká - vyjímka potvrzuje pravidlo. Až na to, že tady těch vyjímek začíná být víc a víc. A tak na Islay najdeme nenakouřené whisky, v Lowlands, Speyside a Campbeltownu zase nakouřené whisky. Někteří chtějí mít ve svém portfoliu whisky pro milovníky různých verzí, tak aby svojí značkou oslovili co nejširší klientelu. Někteří to zkoušejí jako zajímavost a vydají jednu limitovanou edici, která neodpovídá jejich klasickému charakteru. A někteří to mají snad jako rebelantsví proti "Terroir".
Já jsem spíše zastáncem charakteru značky. Když vím, že mi nějaká značka chutná a u všech, co jsem od nich ochutnal, si drží svůj charakter, tak rád zkusím i další od nich co neznám. Ta značka vzbuzuje jistá očekávání a pokud narazím na něco zcela odlišného, tak budu nejspíše zklamán. I když se snažím ochutnávat bez předsudků a očekávání, tak se jim člověk zcela nevyhne a právě charakter značky a oblast ho určitým způsobem ovlivní. Tomu se snaží předcházet ochutnávky naslepo, kdy nevíte, co hodnotíte a tak nejste ovlivněni svým očekáváním. Zase tím přicházíte o některé informace, které by na celkové hodnocení měly vliv, např. v čem whisky dozrávala, stáří whisky (ta whisky chutná velmi mladě, nevyzrále / na tak mladou whisky se tam projevují dobré náznaky chutí a při delším stárnutí by mohla být velmi dobrá - a přitom se může jednat o první tříletou whisky palírny, která se spíše snaží ukázat směr, kam se to vyvíjí než ukázka jejich top produkce, ke každé se stavíte trochu jinak), cena whisky (nejsem úplným zastáncem promítání ceny do hodnocení, do charakteristiky by se podle mě promítat neměla, do celkového hodnocení už samozřejmě může (skvělá whisky, ale za ty peníze prostě ne, zvlášť když si můžu za stejné peníze koupit 3 jiné podobně skvělé whisky)).