značky
ochutnávky
aktuality

skotská whisky, irská whiskey, americký bourbon      jednosladová, obilná, míchaná i žitná whisky

» whisky

[glenglesof]  výslovnost  tisk textu

GLENGLASSAUGH

Palírna GlenglassaughPalírna GlenglassaughPalírna Glenglassaugh - sklady se sudy se zrající whisky

Palírnu Glenglassaugh založil v roce 1875 Thomas Wilson. Palírna byla několikrát mimo provoz, a to v letech 1907 až 1931, 1936 až 1959 a 1986 až 1995. Při posledním uzavření palírny v roce 1986 se očekávalo, že palírna nebude již v provozu, ale nakonec do provozu byla opět uvedena. Od roku 1892 je palírna v majetku Highland Distilleries. Vodu bere palírna z Glassaugh Spring.

V palírně Glenglassaugh - kotel pro druhou destilaciV palírně Glenglassaugh - sudy s whisky ve skladechV palírně Glenglassaugh - sudy s whisky ve skladech

Typy

Palírna standardně vyrábí 12 a 15letou whisky. Specialitou je 25letá Glenglassaugh Family Silver 1973.

Whisky je součástí míchaných Cutty Sark, Famous Grouse, Laing´s.

Glenglassaugh 12-ti letá 43%Glenglassaugh 25-ti letá The Family Silver 1973 40%Glenglassaugh The MacPhail´s Collection 1986 40%Glenglassaugh Signatory Vintage Silent Stills Edition 1967/1998 55,8%Glenglassaugh Scott´s Selection 1974Glenglassaugh Cadenhead´s 15-ti letá 1985/2.2001 53,7%

Článek na PoznejWhisky.cz:

Petr Pulkert na Alkohol.cz:

na začátek stránky

Charakteristiky

Petr KomáreK (whiskyonline.cz):

Glenglassaugh 14letá The MacPhail´s Collection 1986/2000 40%Glenglassaugh 14letá The MacPhail's Collection 1986/2000 40%:
Poznámky z ochutnávky v roce 2005:
Aroma lehce sladové, slabé, jemné, chuť sladká, sladová, dokončení krátké a nevýrazné, celkově zapomeutelná, nevýrazná. (21.11.2005)

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Kompletní průvodce světem nejlepší whisky) hodnotí:

Glenglassaugh 25letá The Family Silver 1973 40%Glenglassaugh 1973 Vintage Reserve The Family Silver 40%:
Barva: tmavé staré zlato.
Aroma: čerstvé, škrobené plátno, mořský vzduch.
Tělo: lehké až střední, pevné, jemné.
Chuť: jemná, trávová, mírně kožená a olejová.
Dokončení: lněná semínka, hřejivé.
Známka: 78
obrázek není k dispoziciGlenglassaugh 40%:
Barva: zlatá.
Aroma: čerstvé plátno.
Tělo: lehké, ale pevné a jemné.
Chuť: trávová, nasládlá.
Dokončení: jemné, slabě vysychající.
Známka: 76
Glenglassaugh The MacPhail´s Collection 1986 40%Glenglassaugh The MacPhail's Collection 1986 40%:
Barva: zářivě citronová žlutá.
Aroma: lehké, parfémové, citron, hlodáš.
Tělo: lehké, hedvábně jemné.
Chuť: čistá, olejová, náznak cedru, velice lehce po kořenech, lékořice.
Dokončení: jemné, hřejivé, slabě citronová kůra.
Známka: 76
Glenglassaugh Scott´s Selection 1974Glenglassaugh 1974 Scott's Selection 56,9%:
Barva: tmavé staré zlato.
Aroma: smetanové, olejové, slané, hlodáš.
Tělo: viskózní.
Chuť: suchá, olejová, šerbetová.
Dokončení: citronové jako horká citronová šťáva, hřejivé.
Známka: 77

Michael Jackson ve své knize (Whisky - Vše, co jste dosud nevěděli) hodnotí:

obrázek není k dispoziciGlenglassaugh 25letá Cadenhead 60%:
Barva: Bledě slámová/světle zlatá.
Aroma: Velmi jablečné - dužina i jadérka. Sláma, tráva a bylinky.
Tělo: Střední. Špičaté.
Chuť: Zralá hruška, karamelky, jablko a divoké bylinky. Kouřový dub ke konci.
Dokončení: Pevné, suché, krátké.

Jim Murray ve své knize (Průvodce světem whisky (z roku 1997)) hodnotí:

Mezi dvanáctým a šestnáctým rokem získává nádhernou vůni, jež je směsicí sladové příchuti a jemných karamelovo-dubových náznaků připomínajících kanadské whiskey. Na patře ucítíte její velmi slaný charakter, což vzhledem k místu zrání lze očekávat, avšak tato slanost je vyvážena nasládlou sladovitostí a těžkou kouřovitou příchutí. Nádherná kombinace.

Ian Buxton ve své knize (101 Whisky: Škola degustace pro každého (z roku 2010)) hodnotí:

Glenglassaugh The Spirit Drink That Dare Not Speak Its Name (new spirit) 50%Glenglassaugh The Spirit Drink That Dare Not Speak Its Name (new spirit) 50%:
Barva: Čirá, lehce se zamlžující přidáním vody. Všimněte si viditelného viskoózního kroužkování.
Aroma: Smetanová whisky a krémová hořčice tvoří pozadí pro jemné tóny sladkého sena a čerstvě posekané trávy. Po smíchání s vodou se rozvine květinová a ovocná vůně.
Chuť: Zpočátku silná s vlnou čili a černého pepře, pak karamelová a lékořicová.
Dokončení: Svěží a ovocná vůně, kořeněné a sladké na patře.
Glenglassaugh 26letá 40%Glenglassaugh 26letá 40%:
Barva: Teplá slámová. Tmavší než jednavacetiletá.
Aroma: Velmi lahodné, sušené ovoce a mladší vůně, než by se podle věku předpokládalo.
Chuť: Komplexní a mnohovrstevnatá, stopy koření propojené s výrazným ovocem a karamelem, úžasná vyváženost.
Dokončení: Vanilkové tóny vnášejí svěžest do dlouhého a mírně kořeněného doznění, ovlivněného, ale nepřehlušeného sudy po sherry.

v knize Svět whisky hodnotí:

Glenglassaugh Evolution 57,2%Glenglassaugh Evolution 57,2%:
Voní po karamelu, zázvoru, broskvích a vanilce a chutná po sadovém ovoci, karamelu a kokosu.

Recenze na GentlemansWhiskyClub.cz:

The Izzi Pub - Peter Praženka

Adventní kalendář 2020: 17 December - GlenGlassaugh


Alkohol.cz - Petr Pulkert:

Adventní kalendář 2024: 13.12. - Glenglassaugh 9 Years Old Rare Cask Release 2012 PX Puncheon Batch 4

Glenglassaugh whisky

Glenglassaugh whisky

Glenglassaugh Revival

Glenglassaugh Evolution

Glenglassaugh Torfa


Recenze na whisky.nethar.cz:

Glenglassaugh 4 yo 2012 PX

Glenglassaugh 4 yo 2013 Amontillado WhB

Glenglassaugh 4 yo 2013 Žabka

Glenglassaugh 7 yo 2014 Cooper's Choice

Glenglassaugh 9 yo 2012 PX

Glenglassaugh 28 yo 1986 Hogshead

Glenglassaugh 30 yo

Glenglassaugh 35 yo 1978 Madeira

Glenglassaugh 35 yo 1978 Port Hogshead

Glenglassaugh 36 yo 1978 Port Hogshead

Glenglassaugh 45 yo 1968 Sherry Hogshead

Glenglassaugh Evolution

Glenglassaugh Octaves Classic

Glenglassaugh Octaves Peated

Glenglassaugh Peated Port Wood Finish

Glenglassaugh Pedro Ximenez Sherry Wood Finish

Glenglassaugh Port Wood Finish

Glenglassaugh Revival

Glenglassaugh Torfa

Etiketa Glenglassaugh 40%Etiketa Glenglassaugh 12-ti letá 43%Etiketa Glenglassaugh 25-ti letá The Family Silver 1973 40%

na začátek stránky

text: petr komárek | web: fafík | datum poslední úpravy textu: 17.12.2024