» whisky
DALMUNACH
Speyside
Palírnu Dalmunach založila v roce 2015 společnost Chivas Brothers. Stojí na místě původní palírny Imperial. Původní palírna byla už delší dobu mimo provoz a bylo jednodušší ji zbourat a postavit novou moderní palírnu, která bude splňovat požadované nároky, než rekonstruovat a zkoušet vše vecpat do původní palírny. První destilace započala již v roce 2014, rok založení ovšem uvádějí až v roce 2015 (dřív asi neměl nikdo z pohlavárů čas na slavostní otevření). Kapacita palírny je uváděna 10 milionu litrů (dle ročenky 2022).
První (inaugurační) whisky byla destilována v říjnu 2014 a lahvována červnu 2019 jako čtyřletá ze sudu číslo 1301909 o síle 64,5% v počtu 348 láhví. Následně se na trhu postupně objevily další stáčení, většina byla signle cask.
Whisky je hlavně určena do míchaných whisky, např Chivas Regal, Royal Salute, Ballantine's.
Odposlechnuto na FB (www.facebook.com/zdenek.kortis/posts/pfbid....NnqEl):
Zdeny Kortiš napsal (10.10.2022):
Pozdravy ze Skotska a malé edukativní whisky okénko.
Místa, kam se běžně nepodíváte.
Dalmunach Distillery
založena: 2015
kapacita: 10,5 mio LPA
region: Speyside
majitel: Chivas Brothers
Jedna z největších novodobých palíren, ale zároveň i jedna z nejkrásnějších. Byla postavena na místě bývalé palírny Imperial. Leží na břehu řeky Spey ve vesnici Carron.
Palírna Imperial byla založena v roce 1897, královna Viktorie slavila diamantové jubilee na trůnu, ale pro whisky to byl rok kritický, díky Pattison Crisis. Na počest královny byl dokonce na střeše budovy trůn vyroběný z litiny.
Palírnu založil Thomas Mackenzie, který vlastnil Talisker a Dailuaine. Bohužel po roce otevření přišel krach firmy Pattison, který celý whisky průmysl položil na kolena. V letech 1916 až 2005 vlastnila palírnu firma DCL (dnešní Diageo). Byla používána do blendů Teachers, Ballantines, Old Smugler. Od roku 2005 ji vlastnila Chivas Brothers po převzetí Allied Domecq. V tu dobu palírna nefungovala. Nový majitel se rozhodl palírnu zbourat, postavit novou a dát jí i nové jméno. Byla dokončena v roce 2014. Krásná budova palírny je vybavena Briggs full lauter mash tunem, jeden mash trvá 4 hodiny a je potřeba 14 tun ječmene. Týdenní spotřeba je 300 tun. Slad nakupuje palírna v Bairds. Kvasné kádě jsou z nerezu, je jich 16 a obsah mají 56.000 litrů. Fermentace trvá 52 hodin. Je zde 8 párů destilačních kotlů, wash still 28.000 litrů a spirit still 18.000 litrů. Netradiční je i osmiúhelníkový spirit safe. Kapacita palírny je 10,5 milionů LPA.
New make je svěží, ovocný s tóny ostružin. Palírna stála 25 mio GBP. Je vysoce efektivní, využívá o 38% energie a 15% spotřeby vody méně než je průměr ve whisky industry. Palírna nemá otevřené návštěvnické centrum. Vede ji Douglas Cruickshank, Chivas Brothers Production Manager, který má na starosti také palírnu Aberlour. První whisky byla představena 4 y.o. Distillery Reserve Collection v sudové síle. Následovala 5 y.o. Single Cask také z edice DRC. Existuje několik nezávislých stáčení, Duncan Taylor Octave, Coopers Choice.
.
Webové stránky palírny:
nejsou
FB:
není
WB: