» whisky
BALBLAIR
Palírna Balblair, založená v roce 1790 Johnem Rossem, náleží k nejstarším lihovarům ve Skotsku. Palírna byla postavena na místě staré palírny z roku 1749. V roce 1872 byla postavena vedle nová větší palírna, do níž byla původní začleněna. V letech 1915-47 byla uzavřena. V roce 1996 byla její činnost pozastavena a palírně hrozil osud zavřením. Palírnu v roce 1996 koupila společnost Inver House a hodlá znovu stáčet Balblair jako čistou sladovou whisky. Společnost Allied, která palírnu vlastnila před Inver House, prodala stávající zásoby palírny firmě Gordon & MacPhail, která se tohoto daru zhostila více než čestně.
Palírna se nalézá v oblasti, kde se díky dostupnosti výborné rašeliny a vody pálila whisky odjakživa, ať už s licencí, nebo ilegálně. Koncem 19. století byla palírna přestavěna. Od této doby se nevyměnila snad ani jedna žulová taška. Styl stavby této palírny se stal architektonickým vzorem pro některé ostatní skotské i světové palírny sladové whisky. V palírně Balblair jsou v provozu dva měděné kotle a je zde sice i třetí kotel, ten se však už přes dvacet let nepoužívá. Kdyby se zapojil do provozu, byl by to nejstarší funkční kotel ve Skotsku spojovaný nýty. Vodu palírna odebírá z Allt Dearg Burn.
Typy
Většina produkce Balblairu jde do míchaných whisky, např. do Ballantine´s. Jedná se o sladovou whisky, kterou je třeba konzumovat, dokud není příliš stará, protože už v šesti či sedmi letech získává výrazně štiplavou příchuť. Gordon & MacPhail excelovali s ostřejší desetiletou whisky. O starších ročnících se říká, že připomínají bourbon nejvyšších kvalit. Značkovou specialitou je 10-ti letá Balblair The Elements. K dostání je již jako 5-ti letá, ale i třeba jako 33 letá. Standardně se vyrábí jako 5-ti, 10-ti a 16-ti letá. 33 letá je dodávána v dřevené krabici, současně s malou lahvičkou a sklenkou.